Sekretem tego przepisu jest aromatyczna wędzona papryka, której dość spory dodatek powoduje jego unikalny aromat. Dość długi proces duszenia powoduje że indyk jest miękki i soczysty.
Przygotowanie: ok 65 minut
Składniki:
– 4-5 kotlecików z indyka (rozbitych tłuczkiem)
– 2 marchewki pokrojone w talarki
– garść świeżej natki
– 2 łyżeczki wędzonej papryki
– 2 łyżeczki ostrej papryki
– 1 chili świeże
– 150 ml śmietany
– 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Przygotowanie:
Zacznijmy od indyka. Podsmażcie go krótko z obu stron w dość sporej patelni. zalejcie bulionem. Po ok 20 min dodajcie marchewkę, możecie ją też uprzednio podsmażyć na oliwie, będzie bardziej aromatyczna.
Duście ok 30-40 min pod przykryciem, aż indyk zmięknie.
Dodajcie 3 rodzaje papryki – świeże chili pokrojone bardzo drobno. zostawcie na 3-5 min. Zabielcie śmietanką, mieszając ją wcześniej z gorącym płynem. Na koniec posypcie wszystko natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.
Możecie podać z kaszą, ziemniakami lub ryżem.
SMACZNEGO!
Polecam Wam także pyszne przepisy na:
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– pulpety w sosie pomidorowym
– zupa ogórkowa
– zupa pieczarkowa
– zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
3 comments
wygląda smakowicie i kolorowo
Smietana ma być kwasna czy słodka?
do dań słonych zawsze kwaśna