Te proste w przygotowaniu paluszki chlebowe to doskonały pomysł jako samodzielna przekąska podana z oliwą lub humusem, oraz jako dodatek do prostej sałatki. Przez dodatek różnych przypraw możecie przygotować bardzo dużo wersji smakowych. Ja tym razem zdecydowałam się na aż pięć wersji: z czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, suszonymi pomidorami z chilli, mieszanki przypraw chilli oraz ziołami włoskimi. Przyprawy Kotanyi sprawdziły się fantastycznie, a ja zyskałam grissini o ciekawych smakach. Koniecznie zajrzyjcie także do przepisu na sałatkę z wędzonym pstrągiem, tam użyłam grissini z ziołami włoskimi jako dodatku do sałatki.
Zajrzyj też do:
– chlebek z pesto
– Rogaliki maślane
PALUSZKI CHLEBOWE GRISSINI
PRZYGOTOWANIE: 40 minut + 2 h wyrastanie ciasta
ILOŚĆ SZTUK: 20-25
SKŁADNIKI:
– 640 g mąki pszennej
– pół opakowania drożdży instant
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
– przyprawy Kotanyi do obtoczenia – np czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, mieszanki przypraw z solą – np chilli z solą, zioła włoskie, inne
PRZYGOTOWANIE:
Połączcie ze sobą wszystkie składniki. Ja wykorzystuję do tego robota kuchennego, dzięki czemu trwa to 3-4 minuty. Jeśli będziecie przygotowywali ciasto ręcznie należy zagniatać je najpierw w misce, a następnie na stolnicy podsypanej mąką. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do dłoni. Tak przygotowane ciasto włóżcie do miski, miskę przykryjcie folią spożywczą i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 – 2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeśli urośnie jeszcze bardziej to bardzo dobrze 🙂
Na stolnicy lekko podsypanej mąką wyłożyć ciasto. Podzielić je na 20-25 porcji. Najlepiej oddzielajcie najpierw porcje z połowy ciasta, a resztę trzymajcie w przykrytej misce, aby nie wyschło. Oddzielone kawałki ciasta ugniatajcie w dłoniach na walec, a następnie przy użyciu dłoni rozwałkujcie na stolnicy na długie paluchy. Najlepiej robić to zaczynając od środka ciasta rozwałkowując je w kierunkach zewnętrznych, używając do tego obu dłoni. Tak przygotowane paluchy obtoczcie w wybranej mieszance przypraw. Wg mnie najlepsze są do tego mieszanki z dodatkiem soli, ale zachęcam do eksperymentowania 🙂
Pieczcie 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Paluchy pieczcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Poniżej zobaczycie jak wyszły moje grissini w kilku wersjach smakowych.
Smacznego!
GRISSINI Z ZIOŁAMI WŁOSKIMI
GRISSINI Z SUSZONYMI POMIDORAMI Z CHILLI
GRISSINI Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM
GRISSINI Z CZARNUSZKĄ
GRISSINI Z MIESZANKĄ PRZYPRAW CHILLI
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
3 comments
Super ale w jakiej temperaturze piec? I ile…
A ile mniej wiecej na szklanki tej mąki?
nie mierz na szklanki bo te różnią się pojemnością. Lepiej zainwestować 20 czy 30 zł w wagę kuchenną, to naprawdę ważny sprzęt w kuchni 🙂