Pizza na patelni? Tak to możliwe! Tą wersję zrobicie z dodatkiem drożdży, dlatego ciasto wychodzi urośnięte i miękkie na brzegach, a spód chrupiący i przypieczony. Do przygotowania tej pizzy potrzebujecie dobrej jakości patelni z pokrywką. Z podanej porcji zrobicie 2 pizze na patelni 28 cm. Oczywiście możecie całość ciasta wykorzystać do jednej pizzy, ale wg mnie wychodzi wtedy zbyt gruba i niedopieczona.
Polecam Wam także:
– pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA!
– pizzę z salami
– Ciasto na pizzę
– Mini pizza
– Pizza z patelni bez drożdży
– pizzę na tortilli
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z ciasta francuskiego
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– zapiekanki z pieczarkami
PIZZA Z PATELNI
Czas przygotowania: 1h
Składniki:
– 30 g świeżych drożdży
– 2 szklanki mąki pszennej
– 150 ml ciepłej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta cukru
– 1 łyżeczka soli
– sos pomidorowy
– 2 kulki mozzarelli
– dowolne dodatki na pizzę
– odrobina suszonego oregano
Przygotowanie:
- W misce rozpuśćcie świeże drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody oraz szczyptą soli. Wymieszajcie całość tak, aby konsystencja była jednolita i odstawcie na 12-15 minut aby drożdże trochę popracowały.
- Do miski dodajcie mąkę, olej, drożdże, sól i połowę pozostałej wody. Wyróbcie ciasto dodając resztę wody, uważajcie jednak na to aby ciasto nie było zbyt mokre, a tylko lekko wilgotne i sprężyste. Ciasto odstawcie w misce w ciepłym miejscu na 25-30 minut.
- To czas na przygotowanie dodatków. Sos pomidorowy do pizzy zawsze robię z pomidorów z puszki z dodatkiem czosnku, chilli i świeżych ziół – całość blenduję. Moje ulubione dodatki to salami, ostre papryczki i rukola, ale dobierzcie swoje według własnych upodobań. Obowiązkowe dodatki to kulka mozzarelli na pizzę oraz odrobina suszonego oregano 🙂
- Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielcie na dwie części. Rozwałkujcie je na stolnicy posypanej lekko mąką, tak aby uzyskać koło mniej więcej wielkości patelni. Włóżcie je na patelnię i smażcie na średnim ogniu ok 4 minuty pod przykrywką. Po tym czasie dodajcie sos pomidorowy, dodatki i porwaną mozzarellę oraz oregano. Zamknijcie pokrywką i smażcie kolejne 5 minut na jeszcze nieco mniejszym ogniu. Pizza jest gotowa, smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
11 comments
Pizza z patelni wygląda tak apetycznie! Naprawdę aż zaczęło burczeć mi w brzuchu 🙂
Smakuje też apetycznie 🙂
Super! Ja robię na patelni chlebki naan na drożdżach i wychodzą świetnie, więc taka pizza zdecydowanie też mi pasuje 🙂
Chlebki naan super są 🙂
Czy patelnie smaruje się jakimś tłuszczem?
Najlepiej pizzę robić na patelni z dobrej jakości nieprzywierającą powłoką, dzięki temu nie trzeba dodawać ani grama tłuszczu do smażenia.
Pizza pięknie wygląda, chętnie skorzystam z przepisu, ale mam bardzo istotne pytanie: czy patelnia ma być wcześniej nagrzana? Czy smaży ją Pani od zimnej patelni?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zależy to od samej patelni. Są takie jak ta którą widać na zdjęciu które potrzebują sporej chwili na rozgrzanie się, ale bardzo długo trzymają ciepło. Tą musisz trochę ogrzać zanim włożysz pizzę. Jeśli jednak patelnia rozgrzewa się szybko nie będzie takie potrzeby.
Mam pytanie, w jaki sposób uzyskała Pani taki efekt upieczonego wierzchu pizzy (chodzi głównie o dodatki), skoro jest ona robiona na patelni pod przykrywką? Dodatki powinny być raczej uduszone a nie upieczone jak widać na zdjęciu?
pizza była zrobiona dokładnie według podanego przepisu, to jest rzeczywisty efekt.
Pizza super. Wyszła jak że zdjęcia 🤪