Czasem możemy mieć sytuację kryzysową, brak drożdży w sklepie, albo brak piekarnika w domu. A chęć na pyszną domową pizzę bywa niezmienna. Na takie zachcianki poradzicie sobie z tym właśnie przepisem. Pizza jest naprawdę pyszna i lekko chrupiąca, a jej przygotowanie jest ekspresowe i wystarczy patelnia i dowolne dodatki 🙂
Polecam Wam także:
– pizza na cienkim cieście – NAJLEPSZA!
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– pizzę na tortilli
– Mini pizza
– sałatka gyros
– Ciasto na pizzę
– pizzę z patelni
– pizza na cieście francuskim
– pizza z batatów z kurczakiem
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
PIZZA Z PATELNI BEZ DROŻDŻY
Przygotowanie: 25 minut
Ilość porcji: 2 spore pizze
Składniki:
– 200 g mąki pszennej
– 130 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 4-6 łyżek sosu pomidorowego (skorzystaj z przepisu na pikantny sos pomidorowy lub wymieszaj passatę pomidorową z ulubionymi świeżymi ziołami i rozgniecionym czosnkiem)
– 150 g sera mozzarella (jeśli używasz świeżej w kulce koniecznie dokładnie ją odsącz)
– szczypta suszonego oregano
– dowolnych dodatków do pizzy, dodaj to co lubisz
Przygotowanie:
- Do miski dodaj mąkę, wodę, oliwę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj a następnie zagniataj ciasto na jednolitą masę, dość elastyczną i miękką.
- Ciasto podziel na 2 części i przygotuj pizzę rozwałkowując ciasto. Na tym etapie przygotuj też pozostałe składniki – sos i dodatki.
- To w którym momencie dodasz ciasto na patelnię zależy od patelni jakiej używasz. Jeśli Twoja patelnia rozgrzewa się dość szybko to wystarczy że nasmarujesz patelnię odrobiną oliwy i włożysz ciasto na patelnię zimną, dopiero wtedy stawiając na ogniu. Jeśli Twoja patelnia nagrzewa się bardzo długo to najpierw ją rozgrzej, posmaruj odrobiną oliwy za pomocą pędzla kuchennego i dopiero wtedy połóż ciasto na pierwszą pizzę.
- Smaż ciasto z jednej strony aż zacznie się nieco rumienić i zrobi się twardsze. Wtedy przewróć na drugą stronę.
- Teraz szybko posmaruj pizzę sosem, posyp tartym serem i oregano i nakładaj ulubione dodatki. u mnie to były małe pomidorki i zielone pesto.
- Patelnię przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu do momentu aż spód się zarumieni a ser będzie rozpuszczony i dodatki ciepłe.
- Podawaj od razu po przygotowaniu, jest wtedy pyszna i chrupiąca.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
8 comments
Właśnie takiego przepisu szukałam 🙂 Muszę w końcu zrobić taką pizze z patelni!
Właśnie zrobiłam 😁 jest przepyszna 🍕 będzie gościć u mnie częściej
Ja bardzo przepraszam, ale muszę to powiedzieć: nie wolno używać ostrych narzędzi na teflonie! Ta patelnia jest już do wyrzucenia 🙁 przepis chętnie wypróbuję jak mi zabraknie drożdży.
Ale tu nie zostało użyte żadne ostre narzędzie bo pizza była krojona poza. To cienka nitka rozciągniętego sera jest
Próbowaliśmy dziś z narzeczoną, bardzo pyszne 🙂 Na pewno zagości u nas na dłuzej
Super, cieszę się że smakowało 🙂
Dzięki za przepis. Pizza pyszna. Zmieniłam mąkę na „zdrowszą”, bo tylko taką używam, ale i tak super. 🙂
Przepis bardzo fajny 😁
Polecam serdecznie, bo jest to świetny szybki zamiennik zwykłej 😊