Ten tort robiłam w sumie dwa razy. Pierwsza wersja z oryginalnego przepisu miała fatalne biszkopty które upiekły się z zakalcem. Dlatego postanowiłam dopracować recepturę, zmienić biszkopt na taki który pięknie się wypiecze, zostać przy dwóch pysznych kremach i oto on. Jeśli lubicie smak nutelli, czekolady, kremu z bitą śmietaną i owoców to przed Wami tort idealny 🙂
Polecam Wam także przepisy:
– tort piernikowy
– tort wiśniowy
– tort bezowy z malinami
– tęczowy tort
– tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– 4 jajka
– 130 g drobnego cukru do wypieków
– 90 g mąki pszennej
– 20 g kakao
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 150 g nutelli
– 250 g serka mascarpone
– 200 g śmietanki 36% do ubijania
– 1 łyżka cukru pudru
– truskawki
- Do miski przesiejcie mąkę oraz kakao. W drugiej misce ubijcie za pomocą miksera jajka, aby stały się puszyste, następnie nie przerywając miksowania dodawajcie po jednej łyżce cukru i miksujcie do połączenia. Zmniejszcie obroty miksera i dodajcie mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujcie tylko do połączenia składników.
- Okrągłą formę w odpinanym obrzeżem (21-24 cm średnicy) wyłóżcie papierem do pieczenia (dno). Do formy wlejcie przygotowaną masę i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 175 st C. Pieczcie przez 40 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do przestygnięcia, następnie zdejmijcie bok formy i odstawcie aż ciasto całkiem wystygnie.
- Biszkopt przekrójcie za pomocą noża na dwa cieńsze blaty.
- Przygotujcie kremy. W pierwszej kolejności krem biały: ubijcie za pomocą miksera śmietankę z dodatkiem cukru. Kiedy będzie już sztywna dodajcie 100 g mascarpone. Miksujcie już tylko do połączenia składników kremu, nie zbyt długo aby całość się nie zważyła. Krem odstawcie. Następnie przygotujcie krem z nutelli, mieszając nutellę z 150 g serka mascarpone.
- Przygotujcie ok 7-10 truskawek. Przekrójcie je na pół lub na 4 części.
- Złóżcie tort – pierwszy blat posmarujcie połową kremu z nutelli, a następnie połową białego kremu. Połóżcie pokrojone truskawki. Następnie przykryjcie całość drugim blatem i podobnie: nałóżcie czekoladowy krem, śmietankowy krem i ozdóbcie górę najładniejszymi truskawkami. Możecie je pokroić lub położyć w całości. Tort przechowujcie w lodówce, podawajcie po schłodzeniu przez min 1h..
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
Cudowny!
Piękny tort w pięknej oprawie 🙂
Dziękuję 🙂
Zawsze mi na wszystko czasu brakuje, ale obiecałam sobie, że wrócę do tego przepisu, by napisać, że… ZROBIĘ! 😀 no bomba! Nutella, co by o niej nie pisali po internetach, jest pyszna i szukam sobie właśnie okazji do upieczenia 😀 żeby nie było, że tak po prostu, bez okazji sobie dogadzam 😛