Mam dla Was domową wersję zupki chińskiej. Trochę żartuję sobie, bo przecież zupa jest o niebo lepsza, potwierdził to nawet J., będący w dawnych czasach (przed poznaniem mnie) wielbicielem chińskiej czerwonej zupki z kurczakiem.
W mojej wersji jest wszystko, pyszny ryżowy makaron, kurczak, dodatek ostrych i aromatycznych przypraw. Do zupy możecie wykorzystać domowy bulion z kurczaka lub dobrej jakości gotowy wyrób. Koniecznie jednak przeczytajcie jego skład, zanim postanowicie go zjeść 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– tajska zupa z krewetkami
– poradnik jak zrobić domowe sushi
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– makaron z polędwiczką pikantny
– kwaśnica
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 cm imbiru
– 2 cebule dymki razem ze szczypiorem
– 1 łyżeczka nasion kolendry
– 1 ząbek czosnku
– 1l bulionu z kurczaka
– 1 pojedyncza pierś z kurczaka
– pół łyżeczki soli
– pół opakowania makaronu ryżowego (porcja dla 2 osób)
– pół łyżeczki suszonej papryczki chilli roztartej w moździerzu
– 2-3 łyżki sosu rybnego
– 1 łyżka oleju ryżowego z chilli (może być wersja bez chilli, lub inny rodzaj tłuszczu dobry do podsmażenia przypraw)
Do podania: drobno posiekane chilli, szczypiorek, cząstka limonki do wyciśnięcia do zupy
- Do garnka dodajcie olej ryżowy, wrzućcie nasiona kolendry i podsmażcie aż zacznie pachnieć. Następnie dodajcie pokrojony drobno czosnek, dymkę (białe części) oraz imbir.Przesmażcie a się zeszklą.
- Do ziół wlejcie bulion i dodajcie pierś z kurczaka. Dodajcie sól i gotujcie ok 15 minut aż pierś będzie ugotowana. Następnie wyjmijcie kurczaka, za pomocą dwóch widelców podzielcie kurczaka na włókna i odłóżcie. Do bulionu dodajcie makaron ryżowy i gotujcie kilka minut, tyle ile podał producent na opakowaniu.
- Na koniec doprawcie zupę sosem rybnym, papryczką chilli, ewentualnie solą i pieprzem. Wrzućcie kurczaka aby zrobił się ciepły od gorącego bulionu. Przełóżcie do miseczek, udekorujcie posiekanym szczypiorem, ew papryczką chilli. Podawajcie z cząstką limonki którą można wycisnąć do zupy dla pokreślenia jej aromatu.
Smacznego!
1 comments
Dzień dobry,
zupa łatwa i pyszna 🙂 nie dodałam tylko sosu rybnego, bo nie miałam. Mąż stwierdził, że to najlepsza zupa jaką w życiu zrobiłam! Pozdrawiam