Tradycyjne ciasta z owocami smakują mi zdecydowanie najbardziej. Wolę je zdecydowanie niż najbardziej zaawansowane wypieki, pięknie wyglądające ale pozbawione smaku i aromatów. Tradycyjne ciasta owocowe doceniam także przez szybkość ich przygotowania – za 1 h mam gości i na pewno zdążę coś upiec.
A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szynki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– prosta szarlotka
PLACEK ZE ŚLIWKAMI
Przygotowanie: 55 minut
Składniki:
– 4 jajka
– 200 g masła
– 200 g cukru
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół
– cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Śliwki umyjcie, przekrójcie wzdłuż i wyjmijcie pestki.
- Do misy miksera (lub do zwyczajnej miski jeśli używacie miksera ręcznego) wrzućcie masło oraz cukier. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dzięki temu ucieranie będzie szybsze.
- Ucierajcie masło aż to będzie jednolite i zrobi się prawie białe.
- Oddzielcie białka od żółtek. Żółtka dodawajcie pojedynczo do miksującego się masła, tak aby wmieszać je w masę jak najdokładniej.
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie przez sito bezpośrednio do masy maślano-jajecznej. Wymieszajcie na małych obrotach miksera.
- Białka ubijcie osobno na sztywną pianę. Ubitą masę przełóżcie do ciasta głównego i tym razem już za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszajcie całość aby nabrała jednolitej konsystencji. Nie róbcie tego mikserem aby ciasto nie straciło na objętości.
- Blaszkę o wymiarach ok 25-35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Na papier włóżcie ciasto, wyrównując na całej powierzchni. Na ciasto połóżcie śliwki – ja lubię jak śliwki są ułożone raz w jedną raz w drugą stronę, aby nie było widać tylko skórki a także odrobinę środka owocu.
- Pieczcie ciasto przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st C. Po wyjęciu odstawcie do przestudzenia i posypcie cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Polecam też:
– knedle ze śliwkami
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
5 comments
Mniam:) wygląda przepysznie, a akurat sezon na śliwki w pełni 🙂 Spróbuję zrobić podobny z mąki jaglanej.
Może wyjść super, czekam na efekty 🙂
Narobiłaś mi smaku swoim cudeńkiem! I te zdjęcia! 😀 Aż chce się wykombinować coś swojego, odchudzonego 😉 W wolnej chwili zapraszam do mnie 😀
O ciekawe, chętnie podejrzę wersję odchudzoną 🙂
Jak długo może leżeć takie ciasto? Już je raz robiłam i jest pyszne, chce je zrobić na święta ale wolałabym zrobić je wcześniej. Czy można zrobić je 2dni wcześniej?