Wpisz i naciśnij Enter

Sernik malinowy

Dziś przepis nietypowy bo gościnny 🙂

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku a sernik upiekła moja siostra Ola. Może po tym wpisie zacznie częściej coś gotować lub piec aby wzbogacić ilość przepisów na moim blogu, co myślicie? Sernik mieliśmy okazję próbować podczas rodzinnego obiadu, więc z czystym sumieniem mogę go polecić 🙂

sernik z malinami

Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także:
szarlotka na kruchym cieście
ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
sernik z jagodami
biszkopt z jabłkami
prosta szarlotka
sernik z kajmakiem

Przygotowanie: ok 1 godzina

Składniki:

100 g mąki pszennej
3 łyżki cukru
60 g schłodzonego masła
500 g twarogu sernikowego dobrej jakości
250 g sera ricotta
2/3 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego
1 cukier wanilinowy
1 jajko
150 g malin
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie zacznijcie od wykonania spodu. W misce połączcie mąkę, 3 łyżki białego cukru i zimne masło. Całość należy połączyć rękoma aż powstanie kruszonka a następnie jednolita masa. Ciasto włożyć do okrągłej tortownicy sernikowej (ok 24 cm przekroju lub nieco mniej). Zanim jednak włożycie ciasto wyłóżcie spód papierem do pieczenia, tak aby po zapięciu obręczy wyszedł on poza formę. Ciastem wyłożyć spód oraz niewielki rant po bokach ok 1 cm wysokości. Piec spód ok 15 min w temperaturze 180 st C.

Do miski włożyć ser oraz ricottę, 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz budyń w proszku. Wszystko zmiksować a na konie dodać jeszcze jajko i połączyć z resztą.
Maliny wraz z cukrem włożyć do blendera i rozetrzeć na jednolitą masę. Aby pozbyć się pesteczek przetrzeć mus przez sito.
Na upieczony spód wykładamy masę serową a na niej mus malinowy w kilku miejscach. Fantasyjne kształy uzyskacie przez użycie patyczka lub innego cienkiego przedmiotu. Należy go nieco zanurzyć i kilkoma płynnymi ruchami zrobić ciekawe mazaje. Sernik piec przez ok 30 minut w temperaturze 180 st. Po upieczeniu sernik schłodzić a dodatkowo najlepiej włożyć na ok 1h do lodówki przed podaniem.

SMACZNEGO!

sernik z malinami

sernik z malinami

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sernik malinowy
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 comments

  1. weszłam do Ciebie z ciekawości….i pomimo zjedzonego obiadu 30 min temu ślinka mi cieknie i czuję znów głód. Chyba o to chodzi w blogach kulinarnych co? Pozdrawiam 😉

    1. Tak to jest nasz cel 🙂 Bo taka brutalna prawda że jemy oczami, kiepskie zdjęcia nie spowodują że masz ochotę sama zrobić potrawę z przepisu 🙂

  2. sernik malinowy też mam w planach!