Kocham makarony za prostotę wykonania i właściwie niewiele składników potrzebnych aby stworzyć genialne i proste danie. I tak właśnie jest z tym makaronem. Zwykle większość z tych składników po prostu mam w domu, a efekt w postaci tego dania naprawę warto spróbować. Sos zrobiłam na bazie dwóch składników – masła oraz białego wina. Jeśli nie posiadacie w danej chwili makaronu spaghetti, możecie wykorzystać inny ulubiony rodzaj.
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu przepisy na kolację
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– penne z szynką parmeńską
– makaron z boczkiem
– makaron ze szpinakiem
– makaron z polędwicą
– makaron z krewetkami
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z KREWETKAMI
Ilość porcji: 2
Przygotowanie: 12-15 minut
Składniki:
– makaron spaghetti – porcja dla 1 osoby
– 8-15 krewetek, w zależności od ich wielkości (krewetki obrane z ogonkami)
– 80-100 ml białego wytrawnego wina
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki masła
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– świeżo mielony pieprz, sól
Przygotowanie:
- Makaron ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Czosnek drobno posiekajcie nożem. Raczej nie używajcie w tym wypadku praski do czosnku, bo efekt będzie inny i nie do końca zadowalający.
- Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie czosnek, a po 2 minutach krewetki. Smażcie je 2-3 minuty i dodajcie białe wino. Chwile duście aż część wina odparuje i dodajcie do krewetek ugotowany makaron. Wszystko posypcie posiekaną natką z pietruszki, odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Podawajcie.
SMACZNEGO!
2 comments
Takiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam:)
Proponuję dodać pomidorki koktajlowe i liście bazyli po usmażeniu krewetek – spróbujcie 😉