Wpisz i naciśnij Enter

Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską

Ten makaron nazywany jest penne alfredo. Jego pierwowzór zaczerpnęłam z nieistniejącej już restauracji  na Warszawkim Bemowie, a w związku z tym że bardzo smakował mojemu mężczyźnie spróbowałam odtworzyć. Było wiele mniej lub bardziej udanych prób, najcięższe okazało się odtworzenie smaku sosu. Udało mi się dobrać odpowiednie składniki i proporcje, dzięki temu ten makaron bardzo często gości na moim stole.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
pennealfredo3

Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
makaron ze szpinakiem
makaron z boczkiem
makaron z krewetkami z białym winem
makaron z polędwicą
makaron z tuńczykiem
makaron z cukinią
makaron z kurczakiem
makaron z szynką

Przygotowanie: ok 20 minut
Porcje: 2 porcje

Składniki:

– pół opakowania dobrego makaronu penne (pszenny lub pełnoziarnisty, wg upodobań)
– 50 g sera pleśniowego typu blue cheese (wybierzcie łagodny gatunek)
– 6 ząbków czosnku pokrojonych w cieniutkie plasterki
– 10 czarnych oliwek pokrojonych w plastry
– 1/4 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
– 100 ml śmietany
– łyżka oliwy z oliwek
– 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
– pieprz, najlepiej świeżo mielony
– świeżo starty parmezan do podania

PRZYGOTOWANIE:

Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu.

W czasie kiedy makaron będzie się gotował przygotujcie sos. Na oliwę wrzućcie oliwki i czosnek, delikatnie podduście i dodajcie ser podgrzewając go aby się rozpuścił. Dodajcie 1 chochlę wody z gotującego się obok makaronu. Dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Po ugotowaniu makaronu dodajcie go do sosu, dodając jednocześnie szynkę parmeńską i drobno posiekaną natkę. Makaron przełóżcie na talerze, posypcie parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

pennealfredo1

pennealfredo2

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Makaron penne w sosie śmietanowym z szynką parmeńską
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
3.51star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

16 comments

  1. Wygląda pysznie!

  2. Pyszności. Uwielbiam dania z makaronem 🙂

  3. Uwielbiam penne, na pewno wypróbuję ten przepis 😉

  4. Hej. Chciałam upewnić się, czy to naprawdę ma być aż 50 dag sera pleśniowego? : O To bardzo dużo. Może 50 g?

    1. Słuszna uwaga, nie zauważyłam tego błędu a jest oczywisty. Dzięki!

  5. Uwielbiam wszystko co makaronowe i jak tylko znalazłam przepis zrobiłam… Ogólnie pyszne danie tylko pietruszka jakoś mi psuje smak, może dlatego że nie jestem jej fanką.?

    1. Bo to tak jest, jak nie lubisz jakiegoś składnika to i w daniu nie będzie Ci pasował. Zatem pomijaj pietruszkę a danie będzie dla Ciebie idealne 🙂

  6. Bardzo pyszne danie ta szynka parmeńska idealny dodatek do tego penne ja uwielbiam ten makaron. Jeszcze można tą szynkę zastąpić kurczakiem i też będzie dobre.

    1. to także mój ulubiony, a z kurczakiem tez jest pyszny.

  7. Pyszne, szybkie danie, mój mąż był zachwycony:) nam wyszło tylko dość słone, więc może następnym razem nie osolę makaronu,bo sam ser i szynka juz jej mają dosyć. Dziękuję bardzo za przepis, będę teraz przeglądać Pani bloga z nadzieją na ponowne sukcesy w kuchni:)

    1. Tak ten makaron nie wymaga dodatkowo soli bo ser pleśniowy który się daje i oliwki są naprawdę słone. Możesz spróbować zmniejszyć odrobinę ilość sra lub faktycznie nie solić makaronu. Ja też nie jestem zwolenniczką dużej ilości soli, wolę nawet mniej i doprawienie na talerzu.

  8. Bardzo pyszne pene, przepis trafiony w dziesiątkę. Przypadł mi do gustu i raczej już na stałe zagości. Pozdrawiam 🙂

    1. cieszę się ze smakowało 🙂

  9. jaką smietane nalezy dodac?

    1. 12% lub 18%

  10. Pychotka😁