Już jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu fantastyczny przepis na pikantną cebulę marynowaną, idealną jako dodatek do mięs, serów i innych dań. Naprawdę polecam Wam tamten przepis, jednocześnie przygotowałam dla Was coś nowego. Tym razem wersja słodko-kwaśna która jest bardziej zbliżona do konfitury. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy sera, ale także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Zróbcie konfiturę z cebuli z tego przepisu a nie pożałujecie. Możecie przechowywać ją w lodówce w zamkniętym słoiczku, dzięki czemu porcja na pewno zostanie zjedzona.
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 400 g czerwonej cebuli (ok 3 cebul)
– 40 g brązowego cukru
– 80 ml octu balsamico
– 80 ml czerwonego wina – wytrawnego
– 3 łyżki miodu
– po pół łyżeczki soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Cebule obierzcie i przekrójcie wzdłuż na pół a następnie pokrójcie w półplasterki.
- Do garnka wsypcie sam cukier i prażcie go do momentu kiedy się rozpuści i zrobi się karmel. Nie mieszajcie cukru.
- Do rozpuszczonego cukru wrzućcie cebulę i dopiero wtedy przemieszajcie całość. Podsmażajcie ok 4 minut.
- Dolejcie wino i duście ok 10 minut, a następnie dodajcie ocet, miód oraz przyprawy. Duście kolejne 5-10 minut. Cebulę możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
SMACZNEGO!
Zobacz też przepisy:
– ogórki z chilli
2 comments
Genialny prosty przepis ❤️ Użyłam jako dodatek do wątróbki 🙂
Część czy można ją pasteryzowane?