Doskonały przepis na cebulę marynowaną w occie i czerwonym winie. Cebula jest dość pikantna za sprawą dodanego do niej chilli, ale to nie jest bardzo wysoki poziom ostrości. Doskonale nadaje się jako dodatek do mięs, pasztetów czy wędlin. Musisz koniecznie spróbować. A jeśli ten przepis będzie Ci smakował, polecam do przetestowania także przepis na konfiturę z cebuli.
Zajrzyj też do przepisów:
Chrupiące nacinane ziemniaczki
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie
Konfitowany czosnek – pieczony czosnek w oliwie
Czosnek marynowany
Sos do sałatki
Dynia marynowana w occie
Kiszone rzodkiewki
Ogórki z chilli
Ogórki kiszone domowy przepis
CEBULA MARYNOWANA
Przygotowanie: 15 minut
Składniki:
– 4 duże czerwone cebule
– 1 szklanka octu z czerwonego wina
– 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
– 1/2 szklanki brązowego cukru
– 2 łyżki gorczycy
– 1 łyżka pieprzu w ziarnach
– 1 łyżka płatków chilli
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do garnka dodaj ocet z czerwonego wina, czerwone wytrawne wino, cukier, sól, i wszystkie pozostałe przyprawy, które widzisz na liście składników.
- Gotuj zalewę, aż cukier i sól się rozpuszczą, a następnie dodaj 4 cebule pokrojone w krążki.
- Zalewę wraz z cebulami gotuj przez 4-5 minut.
- Cebule przekładaj do czystych i wyparzonych słoików. Zakręcaj i po wystygnięciu wstaw do lodówki. Przechowuj do 2 tygodni.
- Cebule są idealnym dodatkiem do mięs, pasztetów, pieczonych wędlin i innych potraw wymagających podkręcenia smaku i dodatku, który będzie kwaśno pikantny.
2 comments
ta cebula wygląda jak dobry dodatek do mięs, chętnie wypróbuje Twój przepis
Cudowny przepis! Wypróbowałam go z cebulką perłową i wyszło świetnie 🙂