Bez tego kompotu nie ma Świąt. Ale wiem że są jego zagorzali wielbiciele i przeciwnicy. Dwa obozy pokazały się na Instagramie, kiedy dodałam zdjęcie mojego kompotu.
Ja kompot uwielbiam już od dzieciństwa. Zawsze podczas Wigilii powtarzam sobie że będę go robiła nie tylko z okazji świąt i tak mija kolejny rok i przychodzą Święta. Ale to nie takie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując go w listopadzie musiałam naprawdę zrobić spore poszukiwania składników, brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej.
Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję go zawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce.
Polecam Wam także inne moje przepisy na Wigilię:
– zakwas na barszcz
– barszcz czerwony na zakwasie
– uszka wigilijne
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 250 g suszonych śliwek
– 100 g moreli
– 100 g suszonych jabłek
możesz zamiast tych składników użyć gotową mieszankę suszu
– 3-4 goździki
– sok z połowy cytryny
– 2-3 łyżki miodu lub cukru
Przygotowanie:
- Owoce włóż do garnka i zalej je 2,5 l wody. Dodaj goździki i gotuj przez pół godziny.
- Jeśli używasz cukru, dodaj go w trakcie gotowania kompotu, jeśli miodu dopiero na koniec.
- Wystudź kompot, możesz ugotować go wcześniej i przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!
1 comments
Ja uwielbiam taki kompot, ale tak mocno kojarzy mi się ze Świętami, że chyba nie mogłabym go wypić w okresie nie-świątecznym ;))