Napój, herbata, różnie nazywany jest ten imbirowy napar tak zbawienny dla naszego zdrowia. W tym przepisie znajdziecie miks składników takich jak imbir, miód, cytryna. Całość niezwykle bogata w witaminy.
Ilość imbiru jaką dodacie do środka zależy od Was. Dla siebie zużywam ok 4 cm imbiru, ale J. robię napar z połowy tej ilości bo nie jest wielbicielem imbiru. Dostosujcie zatem smak do siebie.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecam Ci też inne przepisy:
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
NAPÓJ IMBIROWY
Przygotowanie:ok 10 minut
Składniki:
– 2-4 cm imbiru
– sok z połowy cytryny
– 1 płaska łyżka miodu
– 50 ml ciepłej wody + 200 ml wrzątku
Przygotowanie:
- Do kubka dodajcie sok z cytryny oraz miód. Zalejcie całość wodą która jest ciepła po przegotowaniu, ale ma już nie więcej niż 60-70 st C.
- Imbir obierzcie i pokrójcie w plasterki. Włóżcie imbir do drugiego kubka i zalejcie wrzątkiem. Postawcie na ok 5 minut aby naparł nieco ostygł i nabrał mocy. Dopiero wtedy wlejcie mieszkankę z miodem i cytryną, wymieszajcie i pijcie.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Napój imbirowy na odporność
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
30 Review(s) Based on
15 comments
zdecydowanie mój ulubiony napój w okresie jesienno-zimowym:) pyszny a do tego zdrowy:)
Czy miód jest konieczny?
tak, konieczny. Po pierwsze trochę dosładza, bez niego napój może być ciężki do wypicia, a dodatkowo ma zbawienne znaczenie na nasz organizm
C. by na taką herbatkę nawet nie spojrzał – nie znosi imbiru. Ja za to bardzo chętnie, mmm… 🙂
Robię taki sam, gdy tylko czuję pierwsze oznaki przeziębienia 🙂
ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy i choroba mi nie straszna! 🙂
to z pewnością ma też piękny kolor
Bardzo lubię ten napój. Jest również idealny na lato, bardzo orzeżwiający
A w lato podajesz napój jako schłodzony?
Z tego co wiem to miód traci właściwości od 40 st. Wiec zalewanie go wada 60-70 st. Zostawi po sobie tylko slodzik
W okresie jesienno-zimowym często korzystam z takich mikstur. Lubię też dodać trochę przypraw, np. goździków i anyżu :).
Uwielbiam ten napój 🙂 W sezonie jesienno-zimowym piję go praktycznie codziennie, świetnie wzmacnia odporność. Bardzo pozytywne działanie ma też np. dzika róża i kwiat brzozy, można z nich robić bardzo smaczne, zdrowotne napary 🙂
Pijemy zwykle przez cały sezon i choroby nas omijały. Ostatnio musiałam przestać pić i już jestem przeziebiona. Powolutku spowrotem w wprowadzam do diety matki karmiącej 😉 Zaparzam jednak imbir w dzbanku, czekam aż wystygnie, dodaje miodu i zostawiam na noc. Rano wcisnąc cytrynke I poranna szklanka witamin gotowa.
Kurkuma to też dobry pomysł.
Miodu chyba nie powinno sie zalewać tak gorącą wodą?
Samemu od lat korzystam z tego co ma się w domu czyli ziół w naparach. Można połączyć wiele rzeczy jakie ma się w kuchni do stworzenia silnej mikstury zdrowotnej. Mod ponad 15 lat się nie chorowało a poje okresowo mieszankę na przykład imbiru, szałwia, pokrzywy, goździka, można dodać dzikiej róży i wiele innych rzeczy. Samemu robię coś takiego https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ same domowe składniki w smaku także nie jest złe bo sami wybieramy co chcemy dodać.