Te ciasteczka wymagają chwili czasu na przygotowanie, bo musisz je studzić w trakcie. Ale aby to sobie ułatwić, możesz rozłożyć sobie pracę na dwa razy (np na dwa dni). Jednego dnia upiecz ciasteczka, a kolejnego stwórz spód z czekolady. Wtedy będzie łatwiej.
Zerknij na mój przepis i pamiętaj, że nie musisz sztywno trzymać się moich składników. Zachowaj mniej więcej proporcje, a bakalie możesz dodać naprawdę dowolne. Czasem masz jakiś zapas w domu rodzynek, lub orzechów. To czas aby je wykorzystać i stworzyć coś pysznego. Twoje florentynki za każdym razem mogą być nieco inne!
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 3h
Ilość ciasteczek: 25
Składniki:
-100 g rodzynek
– 100 g suszonej żurawiny
– 200 g migdałów w płatkach
– 100 g orzechów laskowych
– 50 g mąki pszennej
– 120 g masła
– 120 g cukru
– 50 ml śmietany kremówki 30%
– 200 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
- W garnuszku rozpuść masło i cukier. Podgrzej aby masło się rozpuściło + 2-3 minuty, cukier zostanie jeszcze grudkowaty, ale to nie szkodzi. Zdejmij mieszankę z palnika, dodaj śmietankę i odstaw aby ostygła.
- W misce umieść wszystkie bakalie i dodaj mąkę. Kiedy roztopione masło z cukrem przestygnie dodaj je do masy i wymieszaj całość. Masa powinna być lekko kleista, jeśli jest zbyt rzadka dodaj nieco mąki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto dużą łyżką. Spłaszcz nieco każdą z porcji, pamiętając o zachowaniu dość sporych odstępów, ciastka spłaszczą się jeszcze i urosną.
- Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 160 st C przez 12-13 minut. Następnie wyjmij blachę, zsuń z niej papier z ciastkami, połóż nowy papier i zrób kolejne ciastka. Czynności powtarzaj.
- Po upieczeniu możesz wyrównać ciasteczka wycinając je za pomocą okrągłej foremki, ale według mnie nie jest to konieczne. Ciastka muszą całkowicie wystygnąć zanim zdejmiesz je z papieru do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Za pomocą łyżki nakładaj czekoladę na spód każdego z ciastek. Tak przygotowane ciastka układaj odwrotnie na talerzu lub blasze, a następnie wstaw na 10-20 minut do lodówki. Ciasteczka są gotowe!
SMACZNEGO!
5 comments
Nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a szkoda, bo wyglądają przepysznie 🙂
no to musisz je koniecznie zrobić, są genialne 🙂
Mmm, uwielbiam takie chrupiące ciasteczka 🙂
Witam czy mogę ciasto rozłożyć na całej blaszce a po upieczeniu dopiero pociąć na małe kawałki Pozdrawiam
Krojenie będzie ciężkie, lepiej upiec od razu ciasteczka.