To przepis i dla tych którzy śledzie uwielbiają i dla tych którzy jeszcze nie docenili ich smaku, ale za to lubią smażoną rybę z ciekawymi dodatkami. Tak. Dziś słonego śledzia połączyłam z salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne 🙂 Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej wodzie, śledzie zachowają wtedy swój zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli.
Polecam Wam także:
– śledź w śmietanie z jabłkiem
– śledzie po kaszubsku
– śledzie w czosnku i majeranku
– śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku
– śledzie w oleju
– śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami
– tatar ze śledzia
– śledzie w wiśniówce
– śledź marynowany w occie
– śledź na konfiturze z cebuli
– śledzie w kiszonych cytrynach
Przygotowanie: 20 minut + moczenie sledzi
Składniki:
– 6 filetów śledziowych
– 2 jaka
– 4-6 łyżek mleka
– 6 łyżek mąki pszennej
– 1 mango
– 1 chilli świeże lub płatki chilli do posypania
– pieprz
– olej do smażenia
Przygotowanie:
- Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania.
- Posyp śledzie pieprzem. Z mąki, jajek oraz mleka przygotuj ciasto, które ma być bardziej gęste niż naleśnikowe, ale płynne. Podałam Ci w składnikach przedział ilości mleka – musisz samodzielnie ocenić konsystencję. Podpowiem że najlepszym porównaniem jest konsystencja kwaśnej śmietany.
- Na patelni rozgrzej olej, śledzie obtocz w cieście i smaż ok 2-3 minut z każdej strony. W międzyczasie obierz i pokrój mango, dodaj do mango świeże drobno posiekane chilli lub płatki chilli. Ilość dopasuj do własnych preferencji smakowych.
- Na usmażone śledzie włóż mango z chilli. Podawaj ciepłe.
SMACZNEGO!
3 comments
Nie wiem czy to dobry pomysł ale chce zrobić Twoje śledzie na wigilie. Myślisz że pasowałyby ?
Jasne. Jeśli podasz je na ciepło to zastąpią z powodzeniem karpia którego nie każdy lubi 😉
Nie cierpię śledzia, a to jedyny przepis, który mi smakuje.