Coraz częściej sięgam ostatnio po indyka, zastępując nim kurczaka w przepisach w których drób jest podstawą. To zdecydowanie zdrowsza wersja, choć smak nieco inny i trzeba dopracować obróbkę cieplną aby indyk nie był za suchy ani zbyt twardy. Tym razem indyka upiekłam w postaci pysznych klopsików o wyraźnym azjatyckim smaku. Wyszło przepysznie i aromatycznie, to takie danie które będziecie chcieli powtarzać co jakiś czas!
Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– makaron z tofu
– pad thai z kurczakiem
– zupa pho z kurczakiem
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– ryż smażony z kurczakiem
AZJATYCKIE PULPECIKI Z INDYKA
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 400-500 g mielonego indyka
- 2 cebule dymki bardzo drobno posiekane
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka płatków chilli
- do podania: gotowany ryż jaśminowy lub basmati, nasiona sezamu, posiekana dymka i/lub kolendra
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski dodaj mięso z indyka, drobno posiekaną dymkę (zarówno białe jak i zielone części), imbir starty na tarce z małymi oczkami, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj do połączenia.
- Posmaruj dłonie odrobiną oleju i nabieraj po łyżce mięsa, z którego zrobisz pulpeciki. Pulpeciki układaj na blasze. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut aż do momentu, kiedy klopsiki będą upieczone i zaczną się rumienić.
- W międzyczasie wymieszaj 1 łyżkę oleju, sos sojowy, sos teriyaki, miód, ocet i pokruszone płatki chili. Mieszaninę podgrzewaj w niewielkim garnku przez 10-15 minut, aż sos zrobi się bardziej gęsty.
- Z upieczonych klopsików odlej część sosu, który zebrał się na dnie blaszki. Wyjmij klopsiki do miski i dodaj do nich przygotowany sos. Obtocz je w sosie i wyjmij ponownie na blachę. Piecz klopsiki jeszcze przez 3-5 minut.
- W czasie przygotowywania klopsików ugotuj ryż. Klopsiki podawaj z ugotowanym ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i/lub kolendrą.
SMACZNEGO!
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
1 comments
Czy wieprzowe mieso tez sie nada?
W piekarniku tak samo?