Ryż smażony w takiej postaci znajdziecie zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej jak i indonezyjskiej. W zależności od kuchni oraz upodobań może różnić się nieco składem, zestawem warzyw czy dodatkami smakowymi. Mam dziś dla Was przepis podstawowy, nie bójcie się jednak podmienić warzywo na inne, dodać kiełków lub owoców morza zamiast kurczaka. Pozostawiam Wam inwencję na przygotowanie tego dania, dając kilka podstawowych wskazówek jak przygotować pyszny ryż smażony z kurczakiem.

Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do:
– sataye z kurczaka
– tajska zupa z kurczakiem
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak pieczony
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
RYŻ SMAŻONY Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 15 minut + wcześniejsze ugotowanie ryżu
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 250 g jasnego lub brązowego ryżu, ugotowanego wcześniej (najlepiej z dnia poprzedniego)
– 1 pierś z kurczaka
– 1 szklanka zielonej fasolki (świeżej lub mrożonej)
– 1 czerwona papryka
– 1 mała marchewka
– 3 ząbki czosnku
– 1 chilli lub 1 łyżeczka pasty chilli
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1-2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
– 2-3 łyżki sosu sojowego + 2 łyżki do zamarynowania kurczaka
– 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
– 2 jajka
– 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju do smażenia w woku
– posiekana dymka podania
Przygotowanie:
- Do przygotowania ryżu smażonego najlepszy jest ryż przygotowany nawet dzień wcześniej i przechowywany w lodówce. Ale możesz go ugotować tego samego dnia i po prostu wystudzić.
- Przygotuj woka lub dużą głęboką patelnię.
- Kurczaka pokrój w małe lub nawet bardzo małe kawałki. Do miski dodaj mąkę kukurydzianą i około 2 łyżek sosu sojowego. Wymieszaj całość, aby nie było grudek z mąki i wrzuć do sosu kurczaka. Dokładnie wymiesza i odstaw na czas przygotowania pozostałych składników. Dzięki zamarynowaniu i mące kurczak będzie pyszny i soczysty.
- Czosnek posiekaj w cienkie plasterki lub po prostu drobno.
- Pokrój też fasolkę na mniejsze części (mrożona jest zwykle już pokrojona, co wystarczy), paprykę i marchewkę w słupki. Jeśli używasz świeżego chilli, a nie pasty to pokrój je drobno.
- W miseczce wymieszaj chilli, 2-3 łyżki sosu sojowego i tyle samo wody i sos rybny. Dodaj też 1-2 łyżeczki miodu.
- Na patelni rozgrzej olej i teraz kolejność smażenia zależy od tego, jakich składników używasz. Jeśli masz mrożoną fasolkę, to zacznij od niej. Podsmaż, aż nieco zmięknie i dodaj pozostałe warzywa – marchewkę i paprykę. Podsmaż, aby zmiękły, ale pozostały jędrne i wtedy dodaj czosnek. Smaż krótki i dodaj zamarynowane mięso i wymieszaj. Smaż całość, aż mięso przestanie być surowe, co trwa dosłownie kilka minut.
- Wtedy zgarnij składniki na jedną połowę patelni, a na drugą wlej 2 jajka, po czym je wymieszaj i szybko podsmaż, aby się ścięły.
- Wtedy na patelnię dodaj ugotowany ryż i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj też przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszaj. Ryż posyp posiekaną dymką i podawaj.
SMACZNEGO!









3 comments
Danie pyszne Ja ten przepis nieco zmodyfikowałam Zamiast fasoli dodaję pół puszki kukurydzy i dodaję też namoczone wcześniej grzybki mung Fajnie tez pasują kielki, szczegolnie z fasoli Do ryżu dodaje sporo kurkumy, dzięki temu potrawa pięknie wygląda i jest zdrowsza
Czy można jeść to na zimno jako np box do pracy?
jak najbardziej możesz zjeść na zimno