Mam dla Was przepis idealny kiedy macie jabłka i zastanawiacie się nad upieczeniem szybkie i prostego ciasta. Dzięki odwróceniu składników nie musicie się martwić że jabłka zatoną i zginą w cieście, wystarczy odwrócić całość po upieczeniu i jabłka mamy zawsze tam gdzie być powinny 🙂
Polecam Wam także inne przepisy na ciasta z owocami:
– jogurtowe mufiny z borówkami
– placek ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– biszkopt z truskawkami
– biszkopt z rabarbarem
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– sernik z jagodami
– prosta szarlotka
Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 4 jajka
– pół szklanki mąki pszennej i pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3/4 szklanki cukru pudru
– duże opakowanie cukru waniliowego
– łyżeczka cynamonu
– 2-3 jabłka (w zależności od ich wielkości)
Przygotowanie:
Zanim zaczniecie przygotowania, nastawcie piekarnik na 180 st. Niech ma czas aby się nagrzać.
Obierzcie jabłka, pokrójcie je w niewielkie kawałki. Okrągłą formę do ciasta nasmarujcie masłem lub margaryną, i wysypcie mąką. Wyłóżcie jabłka na spód, podsypując je połową cukru waniliowego i całym cynamonem.
Teraz zróbcie ciasto: białka utrzyjcie razem z cukrem (pudrem i waniliowym). Kiedy masa stanie się lekko sztywna dodajcie mąkę, żółtka i proszek do pieczenia, a następnie wymieszajcie dokładnie. Wlejcie ciasto do formy i pieczcie przez około 30-35 minut. Po upieczeniu dajcie ciastu chwilę wystygnąć, a następnie wyjmijcie ciasto i odwróćcie go, tak aby jabłka znalazły się w górnej części. SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
takie proste ciasta z owocami są najlepsze na piknikowo-grillowe wypady 🙂
oj ciasto mojego dzieciństwa