Pamiętacie przepis na moje kruche ciasto ze śliwkami? Tym razem to samo ciasto zrobiłam z jabłkami, tworząc tym samym pyszną prostą szarlotkę. To naprawdę mało wymagający przepis. Ciasto robi się szybko, musi ono jednak chwilę czasu spędzić w lodówce. Jabłka nie wymagają wcześniejszego duszenia. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki i posypać cukrem z cynamonem.
A jeśli lubicie pyszne letnie ciasta z owocami, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– sernik z jagodami
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szynki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– racuchy z jabłkami
– prosta szarlotka
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE
PRZYGOTOWANIE: 50 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta
SKŁADNIKI:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 100 g cukru białego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g masła
– 1 jajko
– 5-6 większych jabłek
– ew 2-3 łyżeczki cukru pudru do posypania
Przygotowanie ciasta należy zacząć od zagniecenia ciasta. Do miski wsypcie mąki, cukier biały, proszek do pieczenia, jajko w całości i masło pokrojone na mniejsze części. Masło powinno być zimne, dopiero co wyjęte z lodówki. Całość rozetrzyjcie rękami, do czasu kiedy z ciasta powstanie duża jednolita kula. Tak przygotowane ciasto wstawcie na 30-40 minut do lodówki, zawijając uprzednio w folię spożywczą lub w folię aluminiową.
Blaszkę o wielkości ok 25×35 cm wyłóżcie papierem do pieczenia. Wyjmijcie z lodówki ciasto i podzielcie na dwie części (w stosunku 70:30). Większą część użyjcie do wylepienia dołu ciasta i niskich rantów. Na tak przygotowanym dole rozłóżcie jabłka (wcześniej j obierzcie i okrójcie w mniejszą kostkę o boku 1,2-2 cm. Jabłka posypcie dwoma łyżkami cukru brązowego oraz cynamonem. Na jabłkach wyłóżcie kawałeczki pozostałego ciasta – odrywajcie z kuli po kawałku, lekko spłaszczajcie i kładźcie na ciasto. Tak przygotowany placek włóżcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40 minut.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika musicie zostawić je na czas studzenia. Po przestudzeniu możecie posypać całość cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł