Jeśli dacie się namówić i choć raz zrobicie te bułeczki będziecie mi po pierwsze dziękować a po drugie zrobicie je ponownie i ponownie. Są bowiem genialne! I naprawdę nie takie trudne. Możecie zrobić je w formie tradycyjnych bułeczek ale namawiam Was na stworzenie takiego wianuszka, który robi się bardzo prosto a przyznacie że wygląda imponująco 🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
– Cynamonki z jabłkiem
BRIOSZKI
Ilość porcji: wianuszek widoczny na zdjęciu
Przygotowanie: 3 h 20 minut
Składniki:
– 600 g mąki pszennej chlebowej 720-750 (jeśli nie posiadasz takiej użyj mąki 550-650)
– 140 g tłustego mleka (min 3,2%) – tak poprawnie podałam ilość w gramach
– 200 g kwaśnej śmietany 18%
– 100 g cukru pudru
– szczypta soli
– 2 jajka rozmiar L
– 6 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży
– 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub nasiona z 1 strąka wanilii
– do nasmarowania bułeczek: 1 jajko + 1 łyżka mleka
– do posypania: cukier gruba rafinada lub domowa kruszonka (weź przepis na kruszonkę z przepisu na drożdżówki z serem)
Mleko, śmietana, jajka, drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: do mleka dodaj pokruszone świeże drożdże i 1 łyżkę cukru pudru z podanej ilości. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Jeśli używasz DROŻDŻY SUCHYCH dodaj je do ciasta tak jak mówi punkt 2.
- Do misy miksera wsyp mąkę, mleko lub mieszankę mleka i drożdży, śmietanę, jajka, cukier puder oraz ekstrakt wanilii. Do miksera załóż końcówkę typu hak i zacznij wyrabiać ciasto. Jak skłądniki mniej więcej się połączą dodaj jeszcze szczyptę soli.
- Ciasto wyrabiaj na dość dużych obrotach miksera przez około 10 minut. Powinno być jeszcze lekko lepiące ale z czasem robić się coraz bardziej elastyczne, tworzyć kulę i odklejać się od ścianek misy miksera. Jeśli chcesz wyrabiać ciasto ręcznie musisz to robić energicznie około 20 minut, to bardzo ważne aby nie skracać tych czasów.
- Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 2 h w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość.
- Przygotuj blat lub silikonową matę, ważne aby pracować teraz na blacie z którego łatwo oderwiesz lekko klejące się części ciasta. Na tym etapie już nie podsypuj blatu mąką.
- Ciasto podziel na 16 części, czyli najpierw na 2, później na 4 i tak dalej do 16. Możesz pomóc sobie wagą ale możesz robić tak jak ja na oko.
- Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Weź 8 części ciasta a pozostałe na razie odłóż. 8 części zwiń w kule i ułóż w koło, zachowując mniej więcej 2 cm odstępy pomiędzy poszczególnymi kulami. Teraz czas na odłożone 8 części – podziel każdą z części na dwie tworząc tym samym 16 małych kulek. 8 z nich użyj w środku – układając dość ciasno środkowy okrąg. 8 ostatnich małych kul wykorzystaj na zewnątrz, w miejscach gdzie stykają się duże kule. Zobacz na zdjęcia, ułatwią Ci prawidłowe ułożenie.
- Tak przygotowany wieniec odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut aż ciasto ponownie wyrośnie i kule się zetkną.
- Na 10 minut przed końcem włącz piekarnik i rozgrzej do temperatury 180 st C.
- Przygotuj jajko z mlekiem, wymieszaj je w miseczce i posmaruj mieszaniną bułeczki za pomocą pędzla kuchennego. Bułeczki posyp cukrem typu gruba rafinada, zrób kruszonkę lub nie posypuj ich niczym.
- Piecz wieniec z bułeczek przez 20-25 minut, do momentu kiedy bułeczki zrobią się piękne i złote.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź wieniec na kratce, aby nie wilgotniał od dołu leżąc na gorącej blasze.
SMACZNEGO!
Tu możesz podejrzeć jak ułożyć kulki aby stworzyć piękny wieniec.
– drożdżówki z serem
– drożdżówki z serem i rabarbarem
– brioszki
– ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– racuchy drożdżowe
– drożdżówki z truskawkami
– drożdżowe topielec
– mini pączki serowe
– blok czekoladowy
– Drożdżowy wieniec pizzowy
– Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem
– Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
– Chlebek nadziewany fetą
13 comments
Wygląda apetycznie 😀
Mam pytanie odnośnie tego, czym posmarować wierzch, w składnikach jest jajko + łyżka mąki, a już w opisie, żeby posmarować jajkiem z mlekiem. Mąka, to chyba niezbyt dobry pomysł? 🤔
Bardzo słuszna uwaga bo oczywiście powinno być mleko, zupełnie nie wiem jak tam się znalazła maka i nie zauważyłam tego. Dziękuję bardzo za tą jak najbardziej słuszną uwagę!
Witam czy w środek można odrazu dać marmoladę?:)
nie próbowałam jeszcze w formie nadziewanej więc nie odpowiem na to pytanie
Można czymś zastąpić śmietanę?
w razie konieczności pełnotłustym jogurtem greckim, min 10% tłuszczu
Witam,
Właśnie piekę wieniec z przepisu. Miałam problem z uformowaniem kulek, bardzo kleiło się ciasto. Czy należy zwilżyć dłonie? Czy zła konsystencja ciasta? Wyrabiałam ciasto 10 min w Theromix na pozycji interwał. Czy to nie było za długo? Ciasto bo bardzo gęste i sztywne po wyjęciu.
Pozdrawiam
niestety nie znam urządzeń typu termomix więc nie ocenię jak wyrabiają. Ciasto jest tylko lekko klejące ale odchodzi od dłoni, bardziej do blatu się przylepia.
W smaku ciasto wyszło super, polecam przepis;)
Gdy zobaczyłam przepis na blogu Sarah Fel, już miałam ochotę na nie, a skoro polecasz, to nie pozostaje nic innego jak upiec;)
przepis jest poprawiony, w tamtym źle dobrane były propozycje szczególne mąki. Zapraszam do mojego 🙂
Wyszły przepyszne! Dzisiaj piekę po raz kolejny!