Robiłam w ostatnich miesiącach wiele bułeczek drożdżowych, ale te staną się jednymi z moich ulubionych. Przede wszystkim są bardzo proste w przygotowaniu, stosunkowo szybkie, bardzo delikatnie, dość długo też pozostają świeże. Koniecznie je zróbcie 🙂
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– bułeczki jogurtowe
– kajzerki
– bagietki
– ciabatta
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– Rogaliki maślane
BUŁKI POZNAŃSKIE
Ilość porcji: 10 małych bułek lub 8 nieco większych
Przygotowanie: 2 h 20 minut
Składniki:
– 400 g mąki pszennej typ 550 (możesz też użyć 650) + dodatkowa do podsypywania.
– 120 ml ciepłego mleka
– 180 ml ciepłej wody
– 18-20 g świeżych drożdży lub 6-7 g suchych
– 1 łyżeczka cukru
– 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- DROŻDŻE ŚWIEŻE: W misce wymieszaj 100 ml ciepłej wody, drożdże, łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstaw na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- DROŻDŻE SUCHE: dodaj je do wszystkich składników wykonując od razu czynności z punktu 3.
- Do misy miksera dodaj mąkę, drożdże lub zaczyn oraz wszystkie pozostałe składniki poza solą. Zacznij miksować i po minucie dodaj sól, wtedy kiedy składniki są już wstępnie wymieszane. Mieszaj ciasto końcówką typu hak lub ręcznie przez około 5 minut, aż ciasto będzie stanowiło ładną zwartą kulę.
- Przykry misę folią spożywczą lub wykorzystaj do tego czepek plastikowy na głowę (to mój wielorazowy patent). Pozostaw ciasto do wyrastania na 1 -1,5 h aż podwoi objętość.
- Blat podsyp mąką, wyłóż ciasto na blat i podziel je na 8 do 10 części, w zależności od tego jak duże chcesz bułeczki (ja wolę 10 mniejszych). Przygotuj też blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z przygotowanego ciasta formuj okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki. W ostatniej fazie obtocz je jeszcze w mące, którą masz na blacie, bułeczki powinny być omącone.
- Układaj bułeczki na blaszce w sporych odległościach. Przykryj je czystą ściereczką i pozwól wyrastać jeszcze około 30-40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st C, a na dole piekarnika umieść naczynie z gorącą wodą, tak aby piec bułeczki w zaparowanym piekarniku.
- Tuż przed włożeniem bułeczek do piekarnika weź płaską najlepiej silikonową łopatkę i naciśnij na środku każdej z bułeczek tak aby zrobić wgłębienie. Ważne jest to aby nie nakrajać bułeczek a właśnie wcisnąć je na środku praktycznie do samego dołu, silikonowa łopatka jest do tego idealna.
- Piecz bułeczki przez 12 minut do zrumienienia. Następnie wyjmij je z piekarnika i studź na kratce. Podawaj.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
9 comments
Bułki poznańskie z cukrem? Ale jaja.
Cukru jest odrobinę, podobnie jak przy większości wypieków na drożdżach. Nie są wyczuwalne w smaku.
Ciasto ma być takie lejące?
Robiłam dzisiaj, wyszły cudne. Syn prawie połowę juz wypadł, takich bez niczego. Będę je robić częściej!
Tak cukier dodaje się i jeszcze w piekarnii dają margarynę
Właśnie dlatego lepiej je zrobić w domu bez zbędnych dodatków takich jak margaryna. Będą smaczniejsze i zdrowsze 🙂
Najlepsze bułki poznańskie, dzięki za przepis, smak dzieciństwa
Czy mogę zrobić wieczorem i ciasto wyrastać w lodówce?
Tak, podobnie jak z każdym ciastem drożdżowym