Jeden z klasyków kuchni meksykańskiej, czyli burrito. Zrobić je można w tysiącu różnych wersji, ale ta z dodatkiem ryżu jest nie tylko smaczna, ale także bardzo sycąca.
Kurczaka przygotowuje w nieco pikantnym zestawie przypraw, ale całość nie będzie bardzo ostra. Możesz go usmażyć tylko w przyprawach, ale zachęcam Cię do dodania jeszcze sosu pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki. Całość będzie wtedy bardziej soczysta.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych Meksykiem:
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– Siekane kotlety z kurczaka
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
BURRITO Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 3
Składniki kurczak:
– 1 większa pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
– 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
– po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli i pieprzu
– pół szklanki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
Składniki burrito:
– 3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
– 100 g ugotowanego ryżu
– 3-4 łyżki tartego sera cheddar lub goudy
– kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
– kilka łyżek kukurydzy z puszki
– inne dodatki: papryka, rzodkiewka, sałaty i inne
– do podania: sos guacamole lub pomidorowa salsa meksykańska
Przygotowanie:
- Kurczaka drobno pokrój. Dopraw go mieszanką przypraw i usmaż z dodatkiem oliwy lub oleju, aż kurczak lekko się zrumieni i przestanie być surowy. Wtedy dodaj passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki (ja wolę to drugie rozwiązanie) i podsmażaj jeszcze, aż sos się zredukuje i obtoczy kurczaka.
- Na środek tortilli układaj porcję ryżu (po ugotowaniu 100 g ryżu podzieliłam go na 3 porcje do 3 burritos). Na ryżu połóż 1/3 przygotowanej porcji kurczaka i dodatki: fasolę z puszki, kukurydzę, rzodkiewki, paprykę lub inne wybrane przez Ciebie.
- Teraz czas na złożenie. Najlepiej, aby składniki leżały blisko jednej z krawędzi. Wtedy przesuń tortillą tą krawędzią do siebie. Najpierw złóż boki, a następnie zaczynając od końca bliżej siebie, zwijaj ciasno tortillę. Jak to zrobić pokazuję Ci na filmie poniżej, warto go obejrzeć!
- Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub na grillu elektrycznym układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron.
- Burrito podawaj z ulubionym sosem. Do tego idealnie będzie pasować domowe guacamole.
SMACZNEGO!
2 comments
czy ten zielony sos to guacamole ? jak go przygotować ? ponieważ klikając w odnośnik do guacamole pojawia się coś o innym wyglądzie niż ten sos
Tak to guacamole. Tyle że na zdjęciu z burito widać niestety gotową sklepową wersję, która i gorzej wygląda i smakuje. Zrób moje tradycyjne guacamole które jest w linku, jest mega różnica w smaku.