Ten przepis to idealny pomysł na wykorzystanie piersi z kurczaka i zrobienie mega soczystych i bardzo prostych kotlecików. Wystarczy bardzo drobno posiekać mięso, dodać nieco dodatków, koniecznie świeżych ziół i usmażyć całość na patelni. Będzie idealnie, musicie mi uwierzyć! Naprawdę warto wypróbować ten prosty przepis na siekane kotlety z kurczaka!
Polecam Ci też inne przepisy:
Pałki z kurczaka w panierce
Burrito z kurczakiem
Najlepszy kurczak pieczony!
Kurczak Tikka Masala
Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
Makaron smażony z kurczakiem
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Quesadilla z kurczakiem
Cordon bleu z kurczaka
Sałatka gyros
Kurczak z mozzarellą
Sałatka cezar z kurczakiem
Zrazy wołowe
SIEKANE KOTLETY Z KURCZAKA
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 8-10 kotlecików
Składniki:
– 450-500 g piersi z kurczaka (około 2 większych piersi)
– 100 g sera gouda lub mozzarelli
– 1 łyżka majonezu
– 4 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, kolendra, szczypiorek, bazylia – wybierz 2 lub 3 rodzaje i posiekaj
– 1/3 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
– 1/3 łyżeczki ostrej papryki
– 1 jajko
– 3 łyżki mąki pszennej
– olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyj, pozbaw je włókien i innych niechcianych elementów, a następnie drobno pokrój w bardzo małą kosteczkę.
- Włóż kurczaka do miski, dodaj do niego majonez, jajko, starty na tarce z grubymi oczkami ser gouda lub mozzarellę, mąkę, sól, pieprz i paprykę ostrą lub łagodną. Posiekaj także ulubione zioła i dodaj je do masy kurczakowej. Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
- Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj na patelnię niewielkie porcje kurczaka, tworząc małe placuszki. Smaż po kilka minut z obu stron aż się pięknie zezłocą.
- Kurczaka podawaj z sosem czosnkowym, pysznie smakuje z sałatką, ziemniakami lub innymi dodatkami. Możesz podawać go na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!