Jeśli nie boicie się surowego mięsa oraz macie możliwość kupienia go z pewnością że jest świeże, zdecydowanie polecam tą prostą przystawkę! Dość łatwo przygotować ją samodzielnie w domu.
Polecam Wam też przepisy na:
– carpaccio z cukinii
– carpaccio z buraka
– polędwiczki z kurkami
– boeuf strogonow
– polędwiczki z szynką parmeńską
– makaron z polędwiczką
– polędwica z marynowanym pieprzem
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 15 dag polędwicy wołowej
– garść rukoli
– parmezan w płatkach
– 2 łyżki kaparów lub 10 zielonych oliwek
– łyżka oliwy z oliwek
– sok z cytryny
– świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Najtrudniejszy element to bardzo cienkie pokrojenie polędwicy. Potrzebujecie do tego albo bardzo ostrego noża, albo krajalnicy. Aby ktojenie było łatwiejsze włóżcie polędwicę na kilka chwil do zamrażarki, tak aby była na wpół zamrożona (zrobi się sztywna).
Bardzo cienko pokrojone plastry ułóżcie w kształcie rozety na talerzu. Posypcie rukolą, polejcie oliwą i kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajcie świeżo zmielony pieprz, kapary lub oliwki oraz parmezan.
Podawajcie ze świeżym pieczywem i ew dodatkiem masła.
SMACZNEGO!
5 comments
ale to smakowicie wygląda! wydaje się być proste! ja dotąd tylko w restauracji miałam okazję jeść, a to w sumie takie proste!
to prawda, proste i smaczne! polecam do samodzielnego przygotowania 🙂
ale smakowite, piękne zdjęcia
dziękuję 🙂
Uwielbiam carpaccio, czesto sobie je robimy z narzeczona jak przychodza cieple wiosenne dni 🙂 a to sie prezentuje wyjatkowo apetycznie. Jeszcze ta poledwica, ze palce lizac 🙂