To idealny sposób na przygotowanie bardzo delikatnej i bardzo soczystej polędwiczki wieprzowej nadziewanej pysznymi składnikami. Dzięki plastrom boczku polędwica się nie wysuszy i rolada nie rozpadnie. A w środku warto dodać takie składniki jak pyszny ser brie, jarmuż i włoskie orzechy, lub zamienić te na inne, które bardziej lubisz.
Do upieczonej rolady genialnym dodatkiem jest konfitura z żurawiny lub borówek. Te pasujące do mięs dodatki podkreślą smak mięsa i będą genialnym uzupełnieniem słonych smaków.

Jeśli szukacie innych ciekawych przepisów na obiad, polecam Wam kilka moich ulubionych z mięsem:
– gratin ziemniaczane
– polędwiczki w kurkami
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik z winie
– żeberka barbecue
– cordon bleu z kurczaka
– kotlet schabowy
– pulled pork
– gulasz z wołowiny w piwie
– kurczak na butelce piwa
– gicz cielęca w warzywach
– placek po węgiersku
– młoda kapusta
ROLADA Z POLĘDWICY Z SEREM BRIE
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 1 polędwica wieprzowa
– 7-10 plasterków surowego wędzonego boczku
– 150 g sera brie
– pół szklanki świeżego jarmużu
– garść orzechów włoskich
– sól i pieprz
– konfitura z żurawiny lub borówki do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190o C.
- Mięso rozkrój na prostokątny kształt, tak jak widać na filmie. Rozbij mięso tłuczkiem, aby było cieńsze, ale staraj się zachować jego prostokątny/kwadratowy kształt.
- Dopraw polędwicę solą i pieprzem, a następnie połóż bliżej dolnej krawędzi jarmuż, pokrojony w plasterki ser brie oraz orzechy włoskie. Mięso zwiń w rulon w formę rolady.
- Na arkuszu folii spożywczej ułóż plastry boczku, tak aby jeden zachodził nieco na drugi i aby całość była odrobinę szersza i dłuższa niż rolada. Na plastrach ułóż roladę i zawiń ją w boczek. Boki dociśnij i ułóż całość na blaszce.
- Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 190o C przez 25 minut, a na koniec zwiększ temperaturę do 220o C i zapiekaj jeszcze przez 5-7 minut do większego zrumienienia.
- Po wyjęciu odstaw mięso na kilka minut, po czym krój i podawaj z żurawiną.
SMACZNEGO!








