Dziś mam dla Was fantastyczny i prosty przepis na bułeczki z cebulą zwane cebularzami. Tradycyjnie robi się je dodatkiem maku, ale możecie z niego zrezygnować (z pewnością nie nawbija się wtedy w zęby 🙂 ). Bułki mają fantastyczny słodkawy smak, mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do np mięsnego dania obiadowego.
Jeśli lubicie dania z cebulą, koniecznie zajrzyjcie do przepisów na:
– konfitura z cebuli
– cebula marynowana
Przygotowanie: ok 3,5 h, oraz czas studzenia
Ilość porcji: ok 10 bułeczek
SKŁADNIKI ZACZYN:
– 10 g drożdży
– 100 ml wody
– 100 g mąki pszennej typ 750
SKŁADNIKI CIASTO:
– 400 g mąki pszennej typ 750
– 200 ml letniej wody
– 1 łyżeczka soli
MASA CEBULOWA:
– 2 cebule
– 1 łyżka oleju
– gałązka świeżego rozmarynu
– sól i pieprz
Przygotowanie:
W miseczce wymieszajcie składniki zaczynu i odstawcie w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Do dużej miski wsypcie składniki ciasta i dodajcie zaczyn. Wymieszajcie wszystko a następnie zagniećcie na oprószonej mąką stolnicy aż powstanie jednolita masa, która odkleja się od dłoni. Tak przygotowane ciasto przełóżcie do miseczki, tą przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na ok 2h.
Przed upłynięciem tego czasu pokrójcie cebulę w piórka. Zeszklijcie ją na oleju pod koniec dodając rozmaryn (same listki, możecie je jeszcze odrobinę przesiekać jeśli są duże). Tak przygotowaną cebulę odstawcie do przestygnięcia.
Ciasto jest gotowe do dalszej obróbki jeśli podwoi lub nawet potroi objętość. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść. Następnie podzielcie na ok 10 równych części. Z każdej uformujcie kulkę którą następnie spłaszczcie. Po spłaszczeniu należy przygotować środek bułki tak aby tam znalazło się wgłębienie na farsz cebulowy. Ja robię to palcami dogniatając środek. Tak przygotowane bułeczki kładźcie od razu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (po 5 na jednej blasze w sporych odstępach). Do przygotowanych wgłębień dodajcie cebulę a następnie odstawcie przygotowane bułeczki na ok 30 min aby jeszcze wyrosły. W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do 250 st C. Boki buleczek posmarujcie wodą za pomocą pędzelka (przed samym pieczeniem). Pieczcie bułeczki przez ok 8 minut.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Rogaliki maślane
Chlebek nadziewany fetą