Gicz cielęca w warzywach

Jeśli lubicie smak golonki, ale tradycyjna jest dla was zbyt tłusta, ta potrawa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Gicze należy najpierw usmażyć z każdej strony a następnie piec ok 90 minut aż będą miękkie i pyszne. Moją gicz cielęcą w warzywach podałam w sosie z białego wina i pomidorów z warzywami 🙂

Szukasz pomysłów na pyszny obiad? Oto kilka moich przepisów:
– polędwiczki z szynką parmeńską
– królik w winie
– pulled pork
– boeuf bourguignon
– stek z sosem whiskey
– schab z pieczarkami
– pikantny gulasz z czerwonym winem
– kurczak barbecue
– pomysł na kurczaka
– polędwica z marynowanym pieprzem
kotlet schabowy
młoda kapusta

gicz cielęca w warzywach

Przygotowanie: ok 1,5 h

SKŁADNIKI:
– 2 gicze cielęce
– 1 średnia marchewka
– 1 pietruszka
– połowa selera
– ew 1 laska selera naciowego
– puszka pomidorów krojonych
– 150 ml białego wytrawnego wina
– 6 ząbków czosnku
– 1 nieduża cebula
– sól, pieprz
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– łyżka świeżego rozmarynu drobno posiekanego

Przygotowanie:

Zacznijcie od przygotowania mięsa. Natrzyjcie je solą i pieprzem a następnie na oleju obsmażcie z każdej strony. Obsmażone i przyrumienione gicze odłóżcie do żaroodpornego naczynia.

To moment na pokrojenie wszystkich warzyw w kostkę o wielkości ok 1,5 cm. Cebulę pokrójcie w sporą kostkę a czosnek w spore kawałki (2-3 kawałki z jednego ząbka). Z patelni odlejcie tuszcz po smażeniu giczy i dodajcie odrobinę oliwy z oliwek. Na oliwę dodajcie cebulę i czosnek, zeszklijcie je. Następnie dorzućcie wszystkie warzywa i podsmażajcie ok 2-3 minut. Do warzyw dolejcie białe wino i smażcie aż wino zredukuje swoją objętość o nawet połowę. Wtedy dodajcie pomidory z puszki a następnie doprawcie do smaku – solą, pieprzem, odrobiną pieprzu cayenne, oregano i świeżym rozmarynem. Tak przygotowanym sosem polejcie gicze. Piekarnik nagrzejcie do 190 st C, wstawcie gicze w żaroodporny naczyniu z przykrywką (jeśli jej ie macie zróbcie ją z folii aluminiowej, najlepiej dwóch jej warstw). Pieczcie tak przygotowane mięso przez ok 90 minut (do miękkości).

SMACZNEGO!

gicz cielęca

gicz cielęca

gicz cielęca

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami
tatar wołowy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Gicz cielęca w warzywach
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Cebularze

Dziś mam dla Was fantastyczny i prosty przepis na bułeczki z cebulą zwane cebularzami. Tradycyjnie robi się je  dodatkiem maku,...

Zamknij