Przychodzi czas upałów, dla mnie to czas przyjemny, lubię ciepło a nawet gorąco. Nie zmienia to jednak faktu że spadają nam wtedy apetyty, a myśl o gorącym posiłku nie mieści nam się w głowie. I właśnie dlatego kucharze stworzyli chłodniki! Pyszne zupy w wersjach bardziej tradycyjnych, lub tak jak ta nietypowych. Dziś połączymy wspólnie pomidory oraz arbuza, zapewniam, będzie pysznie.
Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z ogórków
– chłodnik z botwinki
– chodnik z ogórkiem i awokado
– gazpacho
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 4-5
Składniki:
– 3 dojrzałe pomidory
– 1/3 średniej wielkości arbuza
– 2 ząbki czosnku
– 4-5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu jabłkowego
– sól, pieprz
– ser pleśniowy lub inny o wyraźnym smaku
– bazylia
Przygotowanie:
- Pomidory pokrójcie na mniejsze kawałki, pozbawiając je zielonych części. Arbuza obierzcie, usuńcie nadmiar pestek i włóżcie do misy z pomidorami. Dodajcie czosnek, oliwę i ocet jabłkowy. Zblendujcie całość
- Doprawcie do smaku solą oraz pieprzem.
- Podawajcie po schłodzeniu, a jeśli chcecie podawać od razu musicie wcześniej zadbać o schłodzenie arbuza i pomidorów. Do podania proponuję ser pleśniowy i bazylię.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Hmm..całkiem spoko połączenie, nie jadłam ale brzmi i wyglada zachecajaco? Skąd taka fantazja?;)
Zbawienna zupa na upały. Połączenie arbuza i malin to coś dokonałego