Przychodzę dziś do Was z kolejnym słodkim przepisem, tym razem w wersji chrupiąco-ciągnącej, z ciasteczkiem kawowym na którym znalazł się karmel oraz orzechy pekan. Całość idealnie słodka. To pyszny pomysł na własnoręcznie przygotowany prezent pod choinkę dla kogoś bliskiego, ciasteczka prezentują się pięknie w specjalnym pudełku lub dużym słoju. Każdy z pewnością doceni Wasze starania.
Do przygotowania ciasteczek użyłam nowej wersji cukierków Werther’s Original. Od zawsze były to jedne z bardziej lubianych przeze mnie słodyczy, tym bardziej ucieszyła mnie ich miękka wersja, która dzięki swojej plastyczności jest wprost wymarzona do przygotowania tego typu ciasteczek. Lekko podgrzanych cukierków możecie użyć też do kawy czy innych pysznych deserów, spróbujcie 🙂
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość ciasteczek: z podanej porcji ciasta możecie przygotować ponad 100 malutkich ciasteczek
Składniki:
– 200 g mąki pszennej + trochę do podsypywania blatu
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 150 g masła
– 200 g drobnego cukru do wypieków
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej (kawa w proszku nie w granulkach)
– 4 łyżki mleka
– cukierki Werther’s Original
– orzechy pekan
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestygnięcia.
- W misce wymieszaj obie mąki, cukier, kawę, rozpuszczone masło oraz 4 łyżki mleka. Stwórz z ciasta kulę i odstaw na 10-15 minut do lodówki do schłodzenia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blacie obsypanym mąką rozwałkuj część ciasta. Za mocą małej foremki lub kieliszka wykrawaj malutkie koła i okładaj na blasze do pieczenia. Ciasteczka urosną dwukrotnie, więc zostaw przestrzeń na wyrastanie.
- Piecz ciasteczka przez 15 minut, wyjmij je z piekarnika i wystudź.
- Ponownie połóż upieczone już ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z cukierków Werther’s Original ugnieć za pomocą dłoni kulki, odrobinę je spłaszcz i układaj po jednej kuleczce cukierkowej na środku każdego ciastka. Przygotuj tak wszystkie ciastka. Wstaw ciasteczka na 1-1,5 minuty do piekarnika, dosłownie chwilkę aby masa karmelowa nieco zmiękła.
- Po minucie wyjmij blachę z piekarnika i na każdej porcji karmelu połóż orzech pekan, lekko dociskając karmel. Dzięki temu stworzy się pyszne karmelowe nadzienie idealnym i gładkim kształcie.
- Wystudź ciasteczka. Możesz przechowywać je w dużym słoju, pudełku lub puszce.
SMACZNEGO!
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
*Przepis powstał we współpracy z marką Werther’s Original
7 comments
Wyglądają pysznie 🙂
Przepięknie wyglądają! Aż naszła mnie ochota na karmel 🙂
Mega fajne ciastka muszę zrobić coś takiego jako przekąskę albo do kawy też pewnie będą smakować, coś słodkiego do kawy zawsze 😉
Ciasteczka wyglądają przepięknie i smacznie 🙂 Właśnie się za nie zabieram. Zamierzam je pięknie zapakować i wręczyć bliskiej osobie jako dodatek do prezentu. Martwi mnie jedynie to, że nigdzie nie mogę znaleźć cukierków Werther’s Original w tej postaci. Szukałam w Lidlu, Netto, Biedronce, osiedlowych sklepach i wszędzie są te twardsze cukierki do ssania. Gdzie mogę znaleźć te miękkie?
przyznam że nie wiem, może spróbuj znaleźć fanpage marki i zapytać ich o dostępność.
Ja znalazłam w Carfur w galerii
Co roku pieczemy pod choinkę i zawsze znikają jako pierwsze 🙂 Pół sukcesu to zdobyć cukierki 🙂 Dziękujemy za przepis!