Tym razem znowu skorzystałam z przepisu Doroty z Moje Wypieki, to dla mnie pierwsze miejsce w którym poszukuję przepisów słodkości. I tym razem nie zawiodłam się, ciasteczka są pyszne i bardzo aromatyczne. Ich dużą zaletą jest możliwość przechowania w słoju lub innym zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka mają pyszny korzenny smak dzięki dodaniu kilku korzennych przypraw. Jednak nie spodziewajcie się pierników, ten smak jest nieco inny, nuty są bardziej subtelne.
Lubicie ciasteczka? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ciasteczka z pieczarkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżeczki sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1 łyżeczka kardamonu
– 1 jajko
– szczypta soli
– 170 g masła
– 1/3 szklanki białego cukru + dodatkowy do obtoczenia ciastek
– 1/4 szklanki cukru trzcinowego
– 1/3 szklanki melasy (możecie ją zastąpić miodem choć polecam wykonanie ciasteczek właśnie z melasą)
PRZYGOTOWANIE:
Na początku roztopcie masło i odstawcie do przestudzenia.
Do miski włóżcie mąkę, przyprawy, sól i sodę. Do drugiej misy zaś składniki pozostałe – jajko, masło, cukier biały i ciemny oraz melasę. Połączyć i dodać do suchych składników, zmiksować aż uzyskacie gładką masę.
Z powstałej masy lepcie kule i obtaczajcie je w cukrze. Układajcie na blasze i pieczcie ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. Po wyjęciu studzić na kratce.
3 comments
Mniam, smakowitości 🙂
Ładnie te ciasteczka wyglądają. Ja uwielbiam amerykańskie, duże z kawałkami czekolady.
Też takie lubię, generalnie chyba nawet wolę ciasteczka wszelakie niż ciasto 🙂