Święta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki mam po tamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze, co tu zapewnia mi miód dodany do ciasta. Gdzie kupić pieczątki? Są już dostępne w naprawdę wielu sklepach, moje kupiłam w Pepco.
Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka:
– ciasteczka brownie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 1 h 30 minut
Ilość ciasteczek: 25
Składniki:
– 250 g mąki pszennej
– 100 g drobnego cukru do wypieków
– 125 g zimnego masła
– 2 łyżki płynnego miodu
– 1 jajko rozmiar M
– 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru)
Przygotowanie:
- Cisto należy wyrobić ze wszystkich składników. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera ze spiralną końcówką.
- Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Po godzinie przygotuj blat do robienia ciasteczek, podsypując go mąką. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół i drugą połowę schowaj ponownie do lodówki (całość nie zmieści się na blachę, pieczenie jest rozłożone na 2 tury). Rozwałkuj ciasto ale nie bardzo cienko, ciasto powinno mieć około 3 mm grubości, aby bez problemów odcisnąć pieczątki. Za pomocą wykrojnika dołączonego do pieczątki wykrój ciasteczka, a następnie zrób pieczątki. Aby ciasto nie przyklejało się do gumowej pieczątki na blacie wysyp nieco mąki i przed odciśnięciem pieczątki przyciśnij ją do mąki. To bardzo ułatwia robienie ciasteczek.
- Ciastka piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Studź na kratce. Ciasteczka możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce.
SMACZNEGO!
4 comments
Cudne! Śliczne te pieczątki 🙂
Ile wyszło Ci sztuk ciasteczek? Mniej, więcej oczywiście. Tez chce je przygotować i zastanawiam się czy zmniejszyć przepis na moje potrzeby.
Podałam w przepisie, 25 🙂
Wyglądają apetycznie. Na święta najlepsze są domowe wypieki. Tak pięknie wtedy w domu pachnie. Świetny wpis a przepis zapisuję! 🙂