Jeśli planujecie świąteczne wypieki, a brakuje Wam czasu na upieczenie tradycyjnej strucli makowej, możecie skorzystać z tego przepisu. To idealne połączenie bardzo lekkiego ciasta biszkoptowego z masą makową. Jest dość słodkie, ale czy nie takie powinny być właśnie Święta?
Zapraszam do innych słodkich przepisów na Boże Narodzenie:
– ciasteczka z pieczątkami
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
Przygotowanie: 2 h 10 minut
Składniki na masę makową:
– 500 g maku
– 1 szklanka miodu
– 4 łyżko oleju
– 150 g orzechów włoskich
– 50 g płatków migdałowych
– 100 g drobno posiekanych suszonych owoców (morele, żurawina, figi, inne) i lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
Powyższe składniki możecie zastąpić gotową masą makową (puszka 800g)
– 3 jajka M
– 130 g masła w temperaturze pokojowej
– 2 łyżki cukru
Składniki na biszkopt:
– 90 g mąki pszennej
– 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 4 jaja rozmiar M
– 130 g cukru drobnego do wypieków
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jeśli używasz gotowej masy makowej przejdź od razu do punktu 3.
- Mak wsyp do misji i zalej wrzątkiem, tak aby go zakrył. Pozostaw do namoczenia przez 1 godzinę. Następnie zmiel mak w maszynce do mięsa z najdrobniejszymi oczkami, dwukrotnie. Do maku dodaj miód, olej, drobno posiekane orzechy i migdały oraz suszone owoce lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.
- Oddziel żółtka od białek. W misce ucieraj mikserem masło oraz cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do tak przygotowanej masy dodaj wcześniej przygotowany mak lub gotową masę makową z bakaliami. Wymieszaj już za pomocą łyżki.
- W drugiej misce ubij białka na sztywno. Dodaj białka do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowane ciasto makowe przełóż do prostokątnej brytfanny o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C i piecz przez 40 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Białka oddziel od żółtek i zacznij od ubijania białek. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąki dodaj do ciasta przesiewając je przez sito. Teraz już za pomocą szpatułki połącz składniki aby masa była jednolita.
- Po 40 minutach wyjmij makowy blat z piekarnika. Nałóż na niego ciasto biszkoptowe wyrównując powierzchnię z góry. Wstaw ponownie do piekarnika na 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu całkowicie wystygnąć. Dopiero wtedy możesz odwrócić brytfannę wyjmując ciasto, tak aby biszkopt stał się podstawą. Całość posyp cukrem pudrem oraz bakaliami.
SMACZNEGO!
1 comments
Ciekawa propozycja, myślę, że na ten weekend wypróbuję przepis 🙂 pozdrawiam 😀