Muffinki to dobry pomysł i na co dzień i od święta. Smakują wszystkim a do tego pięknie wyglądają. możecie się pokusić o ich piękne przygotowanie i ozdobienie – uroda na pewno doda im jeszcze smaku 🙂
Zobacz inne moje przepisy na pyszne muffiny:
– muffiny piernikowe
– muffiny ananasowe
– jogurtowe muffiny z borówkami
– róże z ciasta francuskiego
– babeczki z nutellą
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny śniadaniowe z granolą
– muffiny z konfiturą śliwkową
– muffiny z truskawkami
Przygotowanie:60 minut
Ilość porcji: 12 muffinek
Składniki:
– 300 g mąki pszennej
– 125 g cukru białego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki skórki z cytryny
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 200 ml kefiru lub maślanki
– 110 g masła
– małe opakowanie śmietanki kremówki 36%
– ok 200g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru
– odrobina żółtego barwnika spożywczego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło roztopcie w rondelku lub w kuchence mikrofalowej i przestudźcie aby nie było gorące.
Do przygotowania potrzebujecie 2 miski – w jednej mieszacie sypkie produkty, a w drugiej produkty płynne. Na koniec produkty płynne przelewacie do mąki i dodatków i krótko mieszacie do połączenia składników. Ciasto powinno być nawet lekko grudkowate.
Ciasto przelejcie do foremek i pieczcie przez 15 min w temperaturze 200 st.
W trakcie pieczenia możecie przygotować krem – za pomocą miksera ubić śmietankę i cukier puder. Jak śmietanka stanie się gęsta dodać mascarpone i barwnik, na najniższych obrotach miksować ok 1 min. krem nakładać po całkowitym ostygnięciu muffinek. Do nałożenia kremu wykorzystacie szprycę lub rękaw.
SMACZNEGO!
1 comments
Muffinki cytrynowe to moje ulubione! Wolę je od czekoladowych, bo są mniej mdłe i idealne na lato. Zapraszam do siebie po przepis 🙂 http://chiclifestyle.pl/muffinki-cytrynowe-przepis/