Diwali – święto świateł i pysznego jedzenia

Diwali to hinduistyczne święto światła, obchodzone przez kilka dni każdego roku w Indiach. W 2018 roku rozpoczyna się 4 listopada w niedzielę. To wydarzenie, które stawia na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, wspólne gotowanie, jedzenie i obdarowywanie się słodyczami. Ale Diwali to także święto światła, dlatego w Indiach zobaczycie mnóstwo sztucznych ogni i pięknych kwiatowych dekoracji podczas licznych imprez kulturalnych.

Dziś zapraszam Was do ucztowania Diwali pysznym indyjskim jedzeniem. Przygotowałam dla Was propozycję trzech łatwych przepisów, a zrobienie ich wszystkich zajmie Wam jedynie 40 minut czasu. Jeśli planujecie zatem bardziej wystawny obiad lub kolację to idealna propozycja aby na stole pojawiła się nie jedna a kilka potraw. Do przygotowania moich dań użyłam nowości Patak’s – meal kit oraz paste pot. Dostaniecie je w sklepach w kilku wersjach smakowych i poziomach ostrości. Ja tym razem wybrałam tikka masala.

Meal kit to zestaw 3 półproduktów. W pierwszym kroku na oleju, maśle klarowanym lub oliwie podsmażacie przyprawy. W tym kroku możecie zadecydować jak ostre będzie Wasze danie dodając całą lub tylko część chilli. Kolejny krok to pasta przyprawowa do której dolejecie także trochę wody. A ostatni krok to sos pomidorowy. Do sosu tikka masala możecie dodać dowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni.

Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę, jogurt grecki, drobno posiekane chilli.

tikka masala z dynią

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

SKŁADNIKI:
– 300-400 g obranej dyni hokkaido lub podobnej
– 1 opakowanie Meal Kit Tikka Masala Patak’s
– olej lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Dynie pokrój w kostkę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piecz przez około 15 minut aż dynia zrobi się miękka i słodka.
  2. W tym czasie przygotuj sos. Na odrobinie oleju lub masła klarowanego podsmaż przyprawy z pierwszej saszetki Patak’s Meal Kit. Wystarczą 2 minuty. Dodaj pastę z przyprawami z drugiej saszetki i 50 ml wody. Na tym etapie możesz dodawać też mięso czy inne warzywa jeśli planujesz zmodyfikować przepis. Smaż kilka minut i dodaj sos pomidorowy z saszetki numer 3. Gotuj potrawę 5-7 minut, a następnie dodaj upieczoną dynię i podawaj.

kurczak tikka masala

PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

SKŁADNIKI:
– 5-6 podudzi z kurczaka
– 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala
– olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kurczaka wyjmij z lodówki i natrzyj pastą Patak’s Tikka Masala. Najlepiej zrób to na 20-30 minut przed smażeniem.
  2. Smaż kurczaka na patelni z pokrywką przez 12-15 minut, na średnim ogniu aby kurczak się usmażył w środku a nie spalił zanadto z zewnątrz. Podawaj.

bakłażan tikka masala z pomidorkami

PRZYGOTOWANIE: 35 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3

SKŁADNIKI:
– 1 średni bakłażan
– pół cytryny
– około 15 pomidorków koktajlowych lub odrobinę większych
– 200 ml białego wina
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 łyżka pasty Patak’s Tikka Masala
– sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Bakłażana przekrój na pół, a następnie za pomocą niewielkiego noża natnij tworząc kratkę, uważając aby nie przeciąć skóry.
  2. Bakłażana posól i skrop sokiem z połowy cytryny.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Połóż połówki bakłażanów nacięciami w dól i podsmaż przez 5 minut na niewielkim ogniu. Następnie odwróć bakłażana, dodaj białe wino i pomidorki w całości lub przekrojone na pół. Duś przez kolejne 3 minuty.
  4. Do sosu dodaj łyżkę pasty Patak’s Tikka Masala, wymieszaj ją z sosem a następnie znowu odwróć bakłażana i podsmaż przez 2-3 minuty.
  5. W czasie smażenia rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C.
  6. Odwróć bakłażana nacięciami do góry i razem z patelnią wstaw do piekarnika. Zwróć uwagę na to czy Twoja patelnia nadaje się do zapiekania, jeśli nie to potrawę musisz przełożyć do innego naczynia. Zapiekaj bakłażana przez 20 minut. Podawaj.

Zachęcam Wam do testowania wszystkich przepisów 🙂

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Diwali - święto świateł i pysznego jedzenia
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
#wmoimstylu – ulubieńcy kosmetyczni

Do przygotowania postu o ulubieńcach kosmetycznych przygotowywałam się naprawdę długo. Moja praca daje mi możliwość poznawania naprawdę wielu fantastycznych kosmetycznych...

Zamknij