/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Cukinia to jedno z najbardziej popularnych w Polsce warzyw, coraz częściej goszczących na naszych stołach. Jest niesamowicie wszechstronna. Idealna do dań na ciepło, sałatek i surówek, świetnie się sprawdza w formie grillowanej lub smażonej, po starciu jej na tarce zrobisz z niej placki czy zapiekankę. Może być też bazą słodkich przepisów.
Najczęściej w sklepach znajdziecie jej podłużną wersję, choć niektóre odmiany mają piękne kuliste kształty. Zielona, żółta, każda z nich jest pyszna i powinna często gościć w naszej kuchni.
Spożywanie cukinii jest szczególnie polecane osobom odchudzającym się oraz małym dzieciom. To przeciery z cukinii można z powodzeniem wprowadzać do diety nawet najmłodszych. Wspiera też nasz układ krążenia, obniżając ciśnienie tętnicze krwi i ma wpływ na nasz wzrok, dzięki beta karotenowi obecnemu w skórce warzywa. Dlatego warto nie pozbywać się skórki podczas jej przygotowywania, ta jest pyszna, delikatna, pełna aromatów i zdrowych składników.
Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie www.mocpolskichwarzyw.pl
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ
Przygotowanie: 2 godziny
Porcje: 7 bułeczek
Składniki:
– 385 g mąki pszennej (typ 500, 550)
– 240 ml mleka
– 1 czubata łyżeczka drożdży instant
– 1 płaska łyżeczka cukru pudru
– 1/2 łyżeczki soli
– 20 g gęstego jogurtu
– 60 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
– 1 jajko + odrobina mleka do nasmarowania bułeczek
– nadzienie: 1 duża cukinia, 6-7 suszonych pomidorów, 80 g sera feta
– do przybrania: odrobina nasion czarnuszki, świeże listki bazylii
* Składniki do ciasta (jogurt, mleko) powinny mieć temperaturę pokojową)
PRZYGOTOWANIE:
- Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj mleko, jogurt i oliwę z oliwek lub olej, dosyp sól, drożdże i cukier. Wyrabiaj wszystko najpierw przez 2 minuty na niskich obrotach, tak aby składniki się połączyły, a następnie zwiększ obroty do wysokich i wyrabiaj jeszcze 7-8 minut aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy, pozostanie miękkie, ale nabierze zwartej struktury.
- Przykryj misę folią spożywczą i pozostaw ciasto w cieple (temperatura wyrastania od 25 do 30 st. C) na 1 godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
- W tym czasie przygotuj składniki nadzienia. Pokrój drobno suszone pomidory oraz pokrusz ser feta i wymieszaj. Cukinię pokrój w bardzo cienkie paseczki wzdłuż. Ja to robię za pomocą obieraczki do warzyw, dzięki temu mam idealnie cienkie plasterki.
- Przygotuj naczynie do zapiekania. Może to być forma do tarty lub inna dowolna forma w okrągłym kształcie. Przekrój mniej więcej 23-25 cm.
- Ciasto podziel na 7 równych części. Ja dla ułatwienia kładę moje ciasto na wadze, a następnie precyzyjnie wyliczam wagę każdej porcji. To ułatwia sprawę!
- UWAGA! Opisany poniżej proces nacinania i składania został pokazany na filmie. Znajdziesz go nieco poniżej.
- Każdą z porcji zagnieć, a następnie za pomocą dłoni stwórz z każdej porcji koło o średnicy mniej więcej 10-12 cm. Ciasto nadal jest nieco klejące, dlatego koła lepiej robić za pomocą dłoni niż je rozwałkowywać.
- Teraz należy naciąć każde z kół w czterech miejscach, ale zostawiając środek. Już tłumaczę, o co chodzi. Nacięcia zrób na godzinie 12, 3, 6 i 9, ale tak, aby zostawić w środku nienacięte części o szerokości około 3-4 cm. Stworzysz w ten sposób 4 ramiona Twojego kwiatu.
- Na środku ciasta, który nie został nacięty, połóż porcję suszonych pomidorów z serem feta. Następnie weź paseczki cukinii i wytnij kawałki odpowiadające szerokości naciętych ramion ciasta. Na każdym ramieniu mojego kwiatka kładę mniej więcej 2 kawałki cukinii.
- Czas zawinąć kwity. Podnieś do góry 2 przeciwległe płatki i sklej je ze sobą. Następnie weź do rąk pozostałe dwa płatki i tak samo połącz je ze sobą. Przygotowany bułeczkowy kwiat przełóż do naczynia do zapiekania i identycznie przygotuj kolejne 6 porcji.
- Po przygotowaniu bułeczek przykryj naczynie ściereczką i odstaw je jeszcze na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C.
- Jajko i odrobinę mleka połącz ze sobą i mieszaniną nasmaruj bułeczki za pomocą pędzla kuchennego. Posyp je jeszcze czarnuszką i wstaw do piekarnika. Piecz bułeczki przez 20-25 minut (lub nieco dłużej, w zależności od piekarnika) do wyrośnięcia i zrumienienia.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
1 comments
Smakowite bułeczki.
A można wiedzieć, gdzie Pani kupiła taką formę?