Uwielbiam pieczoną paprykę, a jej przygotowanie nie jest ani trudne, ani problematyczne. Choć owszem zdarza mi się ją kupować, to taka przygotowana na świeżo w domu i dopiero co upieczona jest zdecydowanie najlepsza. Słodka, bardzo aromatyczna i idealna do prostej letniej sałatki!
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów, gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– Duszony bakłażan z pomidorami
– pieczone bakłażany
– bataty z sosem awokado
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– Sałatka Cezar z kurczakiem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
SAŁATKA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ
Przygotowanie: 40 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
–1 – 2 papryki (najlepsze będą czerwona i żółta, choć zielona też smakuje pysznie po upieczeniu)
– ulubione sałaty (dębowa, rzymska lub inne, właściwie dowolne)
– 100 g miękkiego sera koziego
– 1 łyżeczka czarnuszki
– marynowana czerwona cebula lub krążki cebuli skropione wcześniej sokiem z cytryny
– sos do sałatki: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne i połówki pokrój na 2 lub 3 części. Połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st C na 30 minut. Papryka powinna zrobić się miękka, a jej skórka z pewnością zbrązowieje.
- Paprykę po wyjęciu z piekarnika włóż od razu do woreczka strunowego i pozostaw na 10 minut w zamknięciu. Ten sposób pozwoli Ci na łatwiejsze zdjęcie skórki, bo po 10 minutach w zaparowanym woreczku ta odejdzie niemal sama!
- Na talerzu połóż ulubione sałaty, pozbawioną skórki paprykę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałki oraz małe porcje serka koziego. Do sałatki dodaj marynowaną czerwoną cebulę, która pasuje do niej idealnie, lub świeżą cebulę pokrojoną wcześniej w krążki i skropioną sokiem z cytryny. Powinna poleżeć w soku minimum 10 minut.
- Przygotuj sos, mieszając wszystkie podane składniki i doprawiając go jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Sałatkę podawaj polaną sosem oraz posypaną nasionami czarnuszki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł