/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./
Papryka, jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Słodkie odmiany tego warzywa dodajemy do tak wielu dań klasyczne polskiej kuchni, ale równie często występują też w daniach azjatyckich, meksykańskich czy śródziemnomorskich.
Najczęściej w sklepach spotkanie odmiany w kolorze czerwonym, żółtym i pomarańczowym, choć występuje też papryka o wybarwieniu czarnym. A jako ciekawostkę dodam jeszcze, że papryka zielona to nie osobna odmiana a niedojrzały owoc innej kolorowej odmiany. To dlatego ma bardziej wytrawny, czasem nawet lekko cierpki smak, który idealnie współgra z daniami wytrawnymi.
Świeże papryki z polskiej produkcji pojawiają się od czerwca i są w sprzedaży aż do listopada. Aż 90% produkowanej papryki pochodzi z południowej części województwa mazowieckiego, gdzie w kilku miejscowościach postało zagłębie paprykowe.
Papryka jest doskonałym źródłem żelaza i witaminy C. Wspomaga leczenie anemii, a do tego jest idealnym rozwiązaniem dla osób chcących utrzymać masę ciała lub się odchudzać. Szczególnie ostre papryki mają bowiem właściwości pobudzenia przemiany materii oraz zahamowania uczucia głodu.
Przeczytajcie więcej o papryce i innych warzywach na stronie kampanii Moc Polskich Warzyw: www.mocpolskichwarzyw.pl
KURCZAK Z PAPRYKĄ
Przygotowanie: 35 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 2 piersi z kurczaka
– pół czerwonej papryki
– pół żółtej papryki
– pół zielonej papryki
– 1 mała czerwona cebula
– 3 ząbki czosnku
– 6-7 suszonych pomidorów
– 2-3 łyżeczki zielonego pesto
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 150 ml bulionu z kurczaka lub jarzynowego
– sól, pieprz, ostra papryka
– olej i/lub oliwa z oliwek do smażenia
– parmezan do podania
– listki świeżej bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka umyj, osusz i przekrój duże piersi kurczaka na pół, aby stworzyć cieńsze kotleciki. Dopraw solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Kotleciki usmaż na patelni z odrobiną oleju, aż się zezłocą i przestaną być surowe.
- W tym czasie pokrój papryki w cienkie paski, a cebulę w piórka. Warzywa podsmaż na odrobinie oliwy lub oleju aż nieco zmiękną. Odłóż na bok.
- Pora zrobić sos. Drobno posiekaj suszone pomidory. Na patelnię dodaj odrobinę oliwy i przez 1-2 minuty podsmaż czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Następnie dodaj suszone pomidory i jeszcze chwilę smaż razem. Kolejnym krokiem jest dodanie śmietany, zielonego pesto oraz bulionu. Gotuj sos przez 3 minuty, aż smaki się połączą i stworzą pyszny kremowy sos.
- Do sosu wrzuć podsmażone wcześniej papryki oraz kurczaka, którego należy pokroić na paski grubości około 1 cm. Podgrzewaj całość jeszcze przez 2-3 minuty, aż warzywa i kurczak zrobią się ciepłe.
- Danie posyp tartym parmezanem i ozdób świeżymi listkami bazylii. Kurczak z papryką idealnie smakuje z ziemniakami lub ryżem oraz dodatkiem domowych surówek.
„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kluczowym celem kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest edukacja konsumentów na temat różnorodności polskich warzyw, ich właściwości zdrowotnych i odżywczych oraz roli w codziennej diecie. Kampania jest organizowana dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
2 comments
Czy zamiast śmietany mogę dodać śmietankę 18?
przecież to kwestia nazewnictwa, śmietana to śmietana, nie różnicuje jej nazwa zdrobniała a %