Połączenie słodkiej pieczonej dyni z pysznym chilli con carne i meksykańskimi dodatkami zachwyci Was z pewnością. Podstawą tego dania jest dynia piżmowa, warto wybrać właśnie tą odmianę. Do tego zróbcie chilli con carne i dodajcie ulubione dodatki, zapieczcie jeszcze chwilkę i gotowe!
Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na:
dorsz w sosie cytrynowym
pstrąg w sosie ziołowym
łosoś barbecue
tacos z rybą
bowl burrito z łososiem
pstrąg z orzechami
halibut pieczony
ryba z frytkami
Burrito z chilli con carne
DYNIA Z CHILLI CON CARNE
Przygotowanie: 30 minut + czas pieczenia dyni (około 1 h)
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa
- 400-500 g mielonej wołowiny
- 100 ml passaty pomidorowej
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała żółta cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka płatków chilli
- oliwa do smażenia, sól i pieprz
Dodatki:
- 1 świeże awokado
- pół czerwonej cebuli
- kilka małych pomidorków koktajlowych
- pół szklanki tartego sera cheddar
- świeże listki kolendry
- dodatkowe sosy: czerwona salsa, opcjonalnie guacamole, kwaśna śmietana, inne
Przygotowanie:
- Dynię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Usuń pestki z gniazda nasiennego i pokrop dynię odrobiną oliwy oraz soli. Połóż dynię na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st C. Piecz dynię przez około 1 h do miękkości.
- W czasie pieczenia przygotuj chilli. Na 2 łyżkach oliwy krótko podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Jak warzywa się zeszklą dodam mieloną wołowinę i podsmażaj aż mięso przestanie być surowe. Wtedy dodaj passatę pomidorową, czerwoną fasolę z puszki, chilli, kmin rzymski. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze około 15-20 minut aż sos się zredukuje i chilli nabierze smaku.
- Po upieczeniu wyjmij dynie z piekarnika. Za pomocą łyżki wyjmij jeszcze trochę upieczonej dyni ze środka, tak aby pozostawić około 1.5-2 cm ścianek. Dynię możesz wykorzystać do zupy lub innych dań.
- Do wydrążonej dyni dodaj chilli con carne, zapewne zostanie ci jeszcze 1-2 porcje. dodaj pomidorki przekrojone na pół, możesz dołożyć też ostre papryczki np jalapeno, wszystko posyp tartym serem cheddar.
- Wstaw dynie ponownie do piekarnika i zapiekaj około 10-12 minut aż dynia będzie ciepła a ser się stopi i zarumieni.
- Wyjmij dynie, posyp listkami świeżej kolendry, posiekaną czerwoną cebulą, awokado pokrojonym w kostkę i podawaj z ulubionymi sosami i dodatkami.
Lubisz moje przepisy? Kup jedyny taki e-book z 100 super przepisami na kolacje.
e-book Kolacje, przepisy do 40 minut
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Dynia z chilli con carne
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
4 Review(s) Based on
1 comments
Wygląda bardzo smakowicie i ciekawie 🙂