Nasze mamy i babcie sięgały właśnie po takie sposoby na domowe farbowanie jaj przed Wielkanocą. Teraz mimo dostępnych barwników czy mnóstwa ozdób do farbowania jaj często wracamy do tradycji z jeszcze innych powodów – zdrowia. Naturalne barwniki często nie mają kontaktu tylko ze skorupką, ale i z samym jajkiem. Często pęknięta skorupka lub na tyle silny barwnik, że przenika aż do białka jaja i zabarwia nam jajo na kolor. Tym bardziej w takiej sytuacji warto postawić na naturę, a jak widzicie na moich zdjęciach, barwienie jaj tymi sposobami nie jest ani trochę nudne i monotonne. Jaja wychodzę przepięknie! Poniżej oprócz przepisów mam dla Was garść porad niezbędną do pięknego ufarbowania jaj.
JAJKA
Do farbowania użyj jajek z białą skorupką. Jeśli nie uda Ci się takich kupić, to postaraj się znaleźć jak najjaśniejsze. Często są dostępne jajka od kur zielononóżek, te mają właśnie jaśniejszą skorupkę i będą oddawały ciekawsze kolory po zafarbowaniu.
JAJKA NIEBIESKIE – CZERWONA KAPUSTA
Składniki:
- pół główki czerwonej kapusty
- 2 łyżki octu
- 6-8 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj i włóż do garnka. Zalej ją wodą tak aby wody i miejsca wystarczyło na goujące się pźniej jaja i zagotuj jeszcze bez jaj przez 10 minut.
- Po zagotowaniu wyłącz palnik i przez minimum 5-8 minut przestudź kapustę. Następnie dodaj szczyptę soli, włóż jaja i zagotuj ponownie na średnim ogniu, gotując przez 10 minut.
- Po ugotowaniu wyjmij jajka i przełóż do innego sporego naczynia lub garnka, gdzie się będą dalej moczyły. Przecedź wodę z kapusty tak, aby pozostawić właśnie kolorową wodę bez dodatku poszatkowanej kapusty. Uważaj, płyn jest już dość mocno barwiący. Do płynu dodaj 2 łyżki octu i ponownie zalej jajka gorącą odlaną zalewą. Pozostaw je na kilka chwil lub nawet na całą noc. Przeczytaj poniżej o efektach.
Kolory:
Na moim zdjęciu widzisz bardzo różne kolory. Zrobiłam dwie próby – z dodaniem octu oraz bez jego dodawania. Jedno z jajek, które ma kolor bardziej turkusowy i bardzo jasny pochodzi właśnie z próby bez octu, ale nie polecam takiego przygotowania. Jaja mniej chłoną kolor i robią się znacznie dłużej.
Aby dopasować kolor, dopasuj czas przygotowania. Moje najciemniejsze jajka leżały w zalewie nawet 15 h, czyli nieco dłużej niż noc. Te jasne wyjęłam po 1-2 h. Na koniec warto nasmarować jaja odrobiną oleju spożywczego ale tu uwaga. Jajka zyskają piękny błysk ale mogą zareagować i ich kolor zacznie się nieco zielenić. Sprawdź na 1 jaju czy efekt Ci odpowiada.
Informacja jakoby jajka długo moczone w wywarze z czerwonej kapusty zrobiły się fioletowe to mit! Znalazłam taką informację między innymi na blogu Anny Starmach i postanowiłam przetestować. Jajka były granatowe a koło fioletu nawet nie leżały 🙂
JAJKA ŻÓŁTE – KURKUMA
Składniki:
- 1 opakowanie kurkumy (4-5 łyżek)
- 2 łyżki octu
- 6-8 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę, dodaj jajka, kurkumę, sól i ocet i zagotuj. Gotuj przez 10 minut.
- Po ugotowaniu pozostaw jajka w zalewie jeszcze przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. Warto raz na jakiś czas wymieszać jaja.
Kolory:
Po wyjęciu jajek z zalewy połóż je na ręczniku papierowym, aby nieco przeschły. Warto posmarować je odrobiną oleju dla ładniejszego błysku.
JAJKA CZERWONO-BRĄZOWE – ŁUPINY CEBULI
Składniki:
- łupiny z 8-10 cebul (możesz użyć tylko żółtch lub mieszaniny żółtych i czerwonych)
- 2 łyżki octu
- 6-8 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę i dodaj łupiny. Zagotuj łupiny przez 10 minut aż puszczą kolor. Wyłącz palnik i przez kilka minut wystudź zalewę.
- Jak nieco przestygnie dodaj jajka, sól i ocet i zagotuj. Gotuj przez 10 minut.
- Po ugotowaniu jajka są tak naprawdę gotowe. Możesz moczyć je jeszcze dłużej, ale w mojej ocenie nie jest to konieczne 🙂
Kolory:
Po wyjęciu jajek z zalewy połóż je na ręczniku papierowym, aby nieco przeschły. Warto posmarować je odrobiną oleju dla ładniejszego błysku.
JAJKA RÓŻOWO-BORDOWE – BURAK
Składniki:
- 2 czerwone buraki
- 2 łyżki octu
- 6-8 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Do garnka wlej wodę i dodaj pokrojone na małe kawałki buraki (możesz też zetrzeć na tarce). Zagotuj buraka przez 10 minut aż puści kolor do wody. Wyłącz palnik i przez kilka minut wystudź zalewę.
- Jak nieco przestygnie dodaj jajka, sól i ocet i zagotuj. Gotuj przez 10 minut.
- Po ugotowaniu jajka mocz jeszcze w zalewie do kilku godzin.
Kolory:
Po wyjęciu jajek z zalewy połóż je na ręczniku papierowym, aby nieco przeschły. Warto posmarować je odrobiną oleju dla ładniejszego błysku.