To jest zdecydowanie najlepszy i najbardziej soczysty pieczony kurczak, jakiego zrobiłam kiedykolwiek, a zasługą tego jest marynata z masła i nietypowy sposób marynowania mięsa „pod skórą”. Robie go już nie pierwszy raz, ale tym razem nieco zmieniłam zestaw przypraw i jeszcze bardziej dopasowałam kurczaka do swojego gustu. Wyszło genialnie!!!!
Polecam Wam także:
– chrupiący pieczony kurczak
– kurczak z czerwonym pesto
– cordon bleu z kurczaka
– kurczak pieczony na butelce piwa
– kurczak z mozzarellą
– kurczak pieczony
– orientalne skrzydełka z kurczaka
– pad thai z kurczakiem
– kotlety mielone z kurczaka
– surówka z czerwonej kapusty
– kotlet schabowy
– schabowy inaczej
– Pałki z kurczaka w panierce
– Najlepszy kurczak pieczony!
– Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem
– Pieczony kurczak w panierce z parmezanem
– Kurczak w płatkach kukurydzianych
– Siekane kotlety z kurczaka
– Surówka z włoskiej kapusty
NAJLEPSZY KURCZAK PIECZONY
PRZYGOTOWANIE: 1 h 45 minut
Ilość porcji: 3-4
SKŁADNIKI:
– 1 kurczak o wadze 1,8 – 2 kg
– sól i pieprz
– 1 cytryna
– 2-3 gałązki rozmarynu
– 150 ml białego wytrawnego wina lub bulionu
– 1 główka czosnku
MAŚLANA MARYNATA
– 100 g roztopionego masła
– sok z połowy cytryny
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka ostrej papryki
– 1 łyżeczka oregano
– po 1 łyżeczce soli i czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Kurczaka wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed pieczeniem.
- Wymieszaj wszystkie składniki maślanej marynaty. Masło wcześniej roztop i przestudź. Wtedy dopiero dodaj sok z połowy cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chilli, sól oraz pieprz.
- Teraz zacznie się najlepsze. Połóż kurczaka w naczyniu, w którym będzie pieczony. Weź dużą łyżkę i za jej pomocą delikatnie twórz kieszeń pomiędzy mięsem a skórą kurczaka. Jak to zrobić? Wystarczy wkładać łyżkę wypukłością do góry (w stronę skóry), delikatnie wprowadzając łyżkę dalej. Musisz uważać, aby nie uszkodzić skóry kurczaka i zrobić ten zabieg od strony piersi i od drugiej strony.
- Czas na marynowanie. Połowę marynaty wlej teraz w wytworzone kieszenie po obu stronach kurczaka, starając się równomiernie rozprowadzić marynatę, czyli po prostu wmasować je. Pozostałą część marynaty użyj na zewnątrz, dokładnie marynując kurczaka.
- Cytrynę pokrój na 2 części a główkę czosnku w poprzek na pół. Do środka kurczaka włóż połówkę czosnku, 1 lub 2 części cytryny. Resztę połóż w naczyniu obok kurczaka.
- Do naczynia wlej bulion lub białe wino. Włóż kurczaka do piekarnika i piecz go w 200 st. C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez 1 godzinę 15 minut. W tym czasie 2-3 razy podlewaj kurczaka sokami, które zgromadziły się w naczyniu, możesz to też z 2-3 razy obrócić.
- Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odstaw go na 15 minut, ale bez przykrycia. Dopiero wtedy krój kurczaka i podawaj.
- Kurczaka możesz zjeść od razu, a niewykorzystane mięso oddzielić od kości i użyć do sałatek, pierogów, a nawet jako dodatek do makaronu.
Smacznego!