Baby drożdżowe i wszelakie inne kojarzymy głównie ze świętami Wielkanocnymi. W czasie Wielkanocy baba musi na stole stać i to nie jedna! Jeśli się wahasz jaki przepis zrobić i nie chcesz robić wielu różnych, to wybierz właśnie ten!
Baba wychodzi przepyszna, dość wilgotna jak na drożdżowe ciasto. Najlepiej przechowywać ją pod szklanym kloszem a wtedy pozostanie świeża przez dobre kilka dni. Moją babkę zrobiłam z rodzynkami, ale możesz użyć też suszonej żurawiny lub zupełnie pominąć rodzynki jeśli tak wolisz. Tu wybór pozostawiam Tobie!

Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– babka marmurkowa
– babka majonezowa
– babka cytrynowa
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
WILGOTNA BABKA DROŻDŻOWA
Przygotowanie: 2 h 30 minut
Składniki:
– 450 g mąki pszennej typ 500-550
– 180 g cukru
– 250 ml mleka
– 5-6 żółtek w zależności od wielkości (białka możesz użyć do zrobienia bezy lub zamrozić na później)
– 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
– 100 g masła
– pół szklanki rodzynek lub żurawiny suszonej (opcjonalnie)
– masło i bułka tarta do wysypania i wysmarowania formy
Lukier:
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 5 łyżek cukru pudru
PRZYGOTOWANIE:
- Rodzynki zalej wrzątkiem i pozostaw do czasu dodania ich do ciasta.
- Świeże drożdże: odlej 50 ml mleka (misi mieć temperaturę pokojową lub być lekko ciepłe) oraz 1 łyżkę cukru z podanych porcji. Dodaj świeże drożdże, wymieszaj i odstaw na 15 minut aż ruszą.
- Suche drożdże: przejdź od razu do punktu 4.
- Masło rozpuść i pozostaw je do ostygnięcia.
- W drugim garnku zagotuj mleko – 200 lub 250 ml w zależności, z jakich drożdży korzystasz (jeśli ze świeżych 50 ml użyjesz do rozczynu). W misce odważ 150 g mąki z podanej porcji i po zagotowaniu mleka wlej mleko do mąki i wymieszaj. Mogą się zrobić grudy ale to nie szkodzi, ważne aby mąka była zaparzona.
- Do dużej miski cukier (najlepiej drobny do wypieków) oraz żółtka i zmiksuj na puszystą jasną masę. Użyj do tego końcówki do ubijania.
- Do ubitej masy dodaj pozostałą mąkę (300 g), zaparzoną mąkę, drożdże suche lub zaczyn z drożdżami. Zmień mieszadło na hak i zacznij ugniatać ciasto. Po 2-3 minutach dodaj rozpuszczone i wystudzone masło i dalej miksuj ciasto przez 8-10 minut. Na koniec dodaj namoczone i odsączone z wody rodzynki i wymieszaj już rękami (hak może zgnieść rodzynki). Przykryj misę folią spożywczą lub pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce (około 27-30 stopni) na 1h do 1,5 h. Ciasto powinno znacznie wyrosnąć w tym czasie.
- Formę do babki (najlepiej taką z kominem) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto przełóż do formy i odstaw jeszcze na 30 minut przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
- Wstaw babkę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i trzymaj babkę w środku jeszcze około 15 minut.
- Po wyjęciu babki z piekarnika odwróć formę i wyjmij ciasto. Babka musi nieco ostygnąć, zanim polejesz ją lukrem.
- Z soku z cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. Polej nim babkę i pozostaw do zastygnięcia.
Smacznego!




*Treść poniżej powstała we współpracy z marką Kenwood 🙂
Do przygotowywania wszystkich ciast i nie tylko używam w swoim domu robota Kenwood Chef XL. To już drugi sprzęt tej marki w moim domu, zarówno z tego jak i poprzedniego modelu jestem niesamowicie zadowolona.
Robot Kenwood to mnóstwo dodatków, przystawek, a także opcja gotowania czy podgrzewania w misie oraz wbudowana waga. Przy cieście drożdżowym jak to korzystam z opcji podgrzania mleka, które wyjmuję z lodówki, zagniatam ciasto końcówką spiralną typu hak, a następnie włączam podgrzewanie na temperaturę 27-30 stopni Celciusza i ustawiam tajmer, aby wiedzieć ile ciasto ma wyrastać. Koniec patrzenia na zegarek, a także dbania o to, aby ciasto drożdżowe nie stało w przeciągu. U mnie zawsze się udaje!
Więcej szczegółów oraz mój dedykowany kod rabatowy do zakupu robota znajdziesz pod tym linkiem:






