Lubisz fasolkę po bretońsku? Jeśli Twoja odpowiedź brzmi tak, to taka wersja w stylu greckim też stanie się Twoją ulubioną. Co je różni? Przede wszystkim to, że wersja po grecku nie ma w sobie mięsa. Jeśli Twoi domownicy nie wyobrażają sobie bezmięsnej wersji, podaj ją na przykład z plastrem świeżo pieczonego boczku. Gwarantuję, że zachwycisz Tym wszystkich. Po drugie ta fasolka ma więcej warzyw i podaje się ją z pokruszonym serem feta, który idealnie podkreśli smak tego dania. To co zaciekawiłam?
Koniecznie odwiedź też przepisy:
Fasolka po bretońsku
Szakszuka z fasolą
Stir fry z fasolką i tofu
Fasolka w pomidorach
FASOLKA PO GRECKU
Przygotowanie: 2 godziny
Składniki:
– 400 g suchej fasoli typu Jaś
– 600 ml bulionu z kurczaka lub z warzyw
– 1 cebula
– 1 marchewka
– 2 laski selera naciowego
– 2-3 listki laurowe
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– pół szklanki pokruszonego sera feta
– 1 łyżka oliwy
– sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
- Fasolka po grecku wymaga wcześniejszych przygotowań w postaci namoczenia fasoli. Zrób to dzień wcześniej. Fasolka potrzebuje około 24h. Do dużej miski wsyp fasolę, zalej dużą ilością wody i odstaw aż napęcznieje i potroi swoją objętość.
- Cebulę pokrój kostkę i podsmaż na 1 łyżce oleju lub oliwy.
- Do garnka wrzuć fasolę, liście laurowe, zalej ją bulionem i gotuj przez około 1,5 h na niewielkim ogniu pod przykryciem. Fasola musi zrobić się miękka. W razie potrzeby uzupełnij płyn w czasie gotowania wodą lub bulionem.
- Marchewkę oraz selera naciowego pokrój w bardzo małą kostkę i wrzuć do fasolki na 15 minut przed upływem czasu gotowania.
- Do fasolki dodaj pomidory z puszki, przecier pomidorowy, a następnie dopraw całość solą, pieprzem, o ostrą papryką. Gotuj kolejne 10 min do połączenia smaków.
- Fasolkę nakładaj do miseczek, posyp kruszonym serem feta i podawaj.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
2 comments
Dobra, ale co z tą podsmażoną cebula?
Ciekawe, że na filmie jest pokazany całkiem inny sposób przygotowania… własnie wydwało mi się podczas robienia, że nie wyjdzie taka gęsta jak na zdjęciach.