To idealny pomysł na mega szybki, prosty i pożywny obiad. Taka szybka fasolka przypominająca odrobię fasolkę po bretońsku, bez mięsa, w pysznym pomidorowym sosie. Mi to danie najbardziej smakuje z dodatkiem pysznego domowego chleba na zakwasie, ale podaj je tak jak lubisz.
Zapraszam Was także do przepisów na:
Fasolka po bretońsku
Zupa gulasz węgierski
Zupa gołąbkowa
Gołąbki z włoskiej kapusty
Gnocchi bolognese
Gulasz z indyka
Makaron Boeuf Strogonow
Szakszuka z batatem
Chilli con carne z dynią i kalafiorem
Przygotowanie: 20 minut
Składniki chili:
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka białej fasoli
– 250 g passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– 1 laska selera naciowego
– 1 łyżka płatków chilli (może być mniej jeśli wolicie mniej ostre dania)
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– kilka plasterków papryczki chilli (łagodnej) lub świeżego jalapeno
– garść świeżych listków kolendry lub natki pietruszki do podania (możesz pominąć)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
– podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami lub kaszą
Przygotowanie:
- Posiekaj drobno cebulę oraz czosnek, selera pokrój w niedużą kostkę. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj około 3 minut. Następnie dodaj selera i przyprawy: kmin rzymski, chilli, jeśli lubisz możesz też dodać wędzonej papryki. Wymieszaj i podsmażaj kolejne kilka minut.
- Otwórz fasolkę i odlej płyn. Do garnka dodaj passatę pomidorową, obie fasolki i wymieszaj. Podgrzewaj przez 6-7 minut, a na koniec dopraw wszystko solą, pieprzem i ewentualnie chilli jeśli chcesz mieć bardziej pikantne danie.
- Nakładaj gotową fasolkę na talerze, na górę możesz położyć dodatkowo papryczki jalapeno lub chilli, kolendrę lub natkę pietruszki. Podawaj!
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!