Gołąbki z włoskiej kapusty

Tak to już jest, że kupując kapustę np do gołąbków, później zastanawiam się jak  mam ją wykorzystać. Tak było też i tym razem. Moja rodzina nie jest liczna więc zużyłam 10 liści kapusty, a pozostałe liście posiekałam i dodałam do mojej zupy.

Ta zupa to połączenie jarzynowej, kremu z warzyw oraz kapuśniaku. Zapewniam że jest naprawdę smaczna, a jej smak możecie dodatkowo podkręcić smażonym boczkiem lub wędzoną rybą, jeśli chcecie zrezygnować z boczku.

Zajrzyj także do innych moich przepisów:
zupa z włoskiej kapusty
kwaśnica z żeberkiem
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– przepis na ogórki kiszone

GOŁĄBKI z włoskiej kapusty

Ilość porcji: 10 gołąbków
Przygotowanie: 60 minut

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego (z łopatki lub z indyka)
– 75 g ryżu
– 1 cebula
– 12 listków z włoskiej kapusty
– 1 l bulionu lub rosołu, możesz wykorzystać mój przepis na rosół
– 300-400 g passaty pomidorowej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj, wystudź i włóż do miski. Dodaj do ryży mięso, bardzo drobno posiekaną cebulą, dopraw solą i pieprzem (po około pół łyżeczki).
  2. Liście kapusty włóż do dużej miski i sparz je wrzątkiem, trzymając we wrzątku ok 2-3 minut.
  3. Na dnie garnka połóż 2 najbrzydsze liście. Z pozostałych zrób gołąbki. Z mięsa uformuj kotleciki, które następnie połóż na liściu kapusty bliżej strony „od głąba”. Zawiń odrobinę kapusty na mięso, następnie zegnij boki i kontynuuj rolowanie.
  4. Tak przygotowanie gołąbki układaj w garnku. Gorący bulion/rosół wymieszaj z passatą, dopraw oregano i odrobiną soli i pieprzu. Sosem zajej gołąbki i gotuj je około 40 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Na koniec dopraw sos jeśli zajdzie taka potrzeba.
  5. Do sosu możesz dodać śmietanę, ale nie jest to konieczne.
    Podawaj same, z ziemniakami lub pieczywem.

SMACZNEGO!

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami
placek po węgiersku

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Gołąbki z włoskiej kapusty
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Czy woda z kranu nadaje się do picia?

Przyznaję, na co dzień piję wodę butelkowaną. Zapewne podobnie jak większość z Was 1-2 razy w tygodniu do mojego wózka...

Zamknij