Wpisz i naciśnij Enter

Faszerowana okrągła cukinia

Czy według was warzywa są fotogeniczne? Tą cukinię wypatrzyłam s Gospodarstwie Majlertów i już wiedziałam że będzie moja. Cukinia zawładnęła całym zdjęciem, ale musicie mi uwierzyć że nie tylko wyglądała ale i smakowała pysznie. To był ten wieczór kiedy kolację robiłam tylko dla siebie. A zatem sięgnęłam do szafki po puszkę tuńczyka którego ja lubię bardzo, a J. zdecydowanie mniej. Dodałam kilka dodatków i kolacja już była gotowa 🙂

Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
chlebek z cukinii

FASZEROWANA OKRĄGŁA CUKINIA

PRZYGOTOWANIE: 30 minut + czas gotowania kaszy

SKŁADNIKI:
–  2 żółte okrągłe (do nadziewania nadają się te nie najniejsze)
– pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub kuskus
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Z cukinii odetnijcie denko. Możecie zostawić je i upiec, a podanie z ułożonym denkiem na pewno będzie ciekawsze. Za pomocą łyżki wydrążcie cukinię, zostawiając ściankę grubości ok 1 cm. Przy ściankach róbcie to dość uważnie aby cukinia nie została przecięta.
1/3 wydrążonego miąższu przeciekajcie drobniej, a pozostałe 2/3 nie będzie Wam już potrzebne.  Do miąższu dodajcie ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, oliwę i sok z cytryny, pietruszkę a na końcu doprawcie solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujcie cukinie. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 st C i zapiekajcie 15-20 minut w zależności od wielkości.

Smacznego!

cukiniafaszerowanatunczykiem6

cukiniafaszerowanatunczykiem2a

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Faszerowana okrągła cukinia
Data publikacji:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. Rany ależ musi to być pyszne! A jak pięknie wygląda!

    1. Było pyszne, bardzo dziękuję 🙂