Zupa którą spotkacie chyba tylko w Polsce. A jak reagują na nią obcokrajowcy? Dobrze, dopóki nie dowiedzą się co zjadają. Ja flaki lubię od dzieciństwa, choć sama robię dość rzadko ze względu na ich zapach podczas gotowania. Jeśli jednak możecie wietrzyć pomieszczenie w którym się gotują lub macie bardzo wydajny wyciąg, polecam zrobienie ich własnie w domu. Tym bardziej że już wyczyszczone flaki możecie dość łatwo kupić w sklepach, wystarczy więc chwila czasu, kilka składników i zupa gotowa.
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– fasolka po bretońsku
– kwaśnica
– najlepsza ogórkowa
– kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa
– pomidorowa z ryżem
– pomidorowa z makaronem
FLAKI
PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min
SKŁADNIKI:
– 1 kg flaków oczyszczonych
– 4 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– 1 l rosołu
– 3 łyżki koncentratu pomidorowego – według uznania
– 5 listków laurowych
– 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka majeranku
– 2 łyżeczki słodkiej papryki
– sól, pieprz
– 2 łyżki oliwy do smażenia
– natka pietruszki do podania
– pieczywo do podania
- Jeśli kupisz flaki nieoczyszczone, należy zrobić to samemu bardzo dokładnie. Następnie flaki zalej wodą i odstaw na 1h.
- Wodę odlej, flaki zalej nową porcją i gotuj przez 1h, następnie odlej wodę z gotowania, dodaj nowej świeżej wody i tym razem dodaj już przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, trochę pieprzu w ziarnach. Tak przygotowane flaki gotuj kolejne 2h aż będą miękkie. Na koniec odlej połowę wody i zastąp ją rosołem.
- Warzywa obierz i pokrój w niewielką kostkę lub na tzw zapałkę w cienkie słupki. Na patelnię wlej oliwę, dodaj warzywa i podsmaż przez 3-5 minut. Następnie dodaj oregano i paprykę w proszku, smaż przez min 1 minute aby papryka pokryła warzywa i zaczęła pachnieć.
- Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka z flakami i gotuj jeszcze około 6-8 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Na koniec jeśli lubisz możesz dodać jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego, choć nie jest to koniecznie. Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Flaki przekładaj do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Poleca Ci także:
– kotlet schabowy
– tatar wołowy
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
1 comments
Trochę przy tym pracy, ale jak smakuje taka zupa….mniam.