To nie pierwsze gofry wytrawne jakie znajdziecie na moim blogu! Bardzo często korzystacie z przepisu na gofry wytrawne, który na tyle super się sprawdza że tym razem sprawdzony przepis uzupełniłam o szpinak, dzięki czemu gofry nabrały ciekawego smaku i pięknego zielonego koloru. 😉
Zobacz także przepisy na inne gofry tego typu: wytrawne gofry, gofry z jajecznicą czy gofry z szynką parmeńską.
Polecane przepisy:
– przepis na gofry – klasyczne słodkie
– szakszuka
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– przepis na placki ziemniaczane
– racuchy drożdżowe
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
Ilość porcji: około 10-12 gofrów, w zależności od wielkości
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1 szklanka mąki
– 3/4 szklanki mleka
– 200 g liści szpinaku (możesz użyć mrożonego)
– 1 jajko
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
- Do blendera włóż liście szpinaku świeżego lub mrożony szpinak, dodaj olej i zblenduj na jednolitą masę bez grudek. Jeśli używasz szpinaku mrożonego najlepiej go rozmrozić całkowicie lub przynajmniej częściowo, bo już częściowe rozmrożenie umożliwi Ci zblendowanie wszystkiego.
- Do szpinaku dodaj mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę soli. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj aby ciasto było gęste i nie miało grudek.
- Rozgrzej gofrownicę i dopiero wtedy nalewaj porcje ciasta. Czas ich pieczenia zależy od Twojej gofrownicy, moje gofry są gotowe już po 4 minutach.
SMACZNEGO
PROPOZYCJA PODANIA: gofry smakują idealnie z świeżymi listkami szpinaku, wędzonym łososem, jajkiem ugotowanym na miękko i sosem majonezowym (4-5 łyżek jogurtu, 2-3 łyżki majonezu, 1 łyżka wasabi).
4 comments
uwielbiam gofry!
okropne – nie moje smaki, spróbowałam ale więcej nie zrobię :/
Wyszły idealne ❤️❤️❤️
Fantastycznie 🙂