Gruszka, odrobina miodu, piekarnik. Naprawdę niewiele trzeba aby przygotować ten prosty i pyszny deser. Jestem jednak przekonana, że podając go zaskarbicie sobie sympatię nawet bardzo wymagających gości. Wystarczy kilka ciekawych dodatków.
Zapraszam do innych moich przepisów na desery:
– przepis na chałwę
– ciastka brownie
– jogurtowe muffiny z borówkami
– ciasteczka migdałowe
– jabłka w cieście
– róże z ciasta francuskiego
– wafle z kajmakiem
– creme brulee
– Cynamonki z jabłkiem
GRUSZKI PIECZONE W MIODZIE
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
– 2 gruszki średnio-miękkie
– 4 łyżeczki miodu malinowego (możesz też użyć innego miodu)
– 4 łyżki serka ricotta
– do podania: orzechy pekan, maliny świeże lub mrożone
Przygotowanie:
- Gruszki umyj i przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą łyżeczki zrób okrągłe wydrążenie, w szerszej części owocu.
- Do zagłębienia włóż po 1 łyżeczce miodu. Jeśli miód jest płynny, za pomocą pędzelka rozprowadź go po gruszce, jeśli ma stałą konsystencję wstaw najpierw gruszki do piekarnika, poczekaj 1-2 minuty i zrób tą czynność kiedy miód się rozpuści.
- Piecz gruszki przez 15-18 minut w temperaturze 200 st C.
- Wyjmij gruszki z piekarnika i odstaw na 2-3 minuty aby nieco przestygły. Dopiero wtedy dodaj po łyżce serka ricotta, orzechy pekan i maliny. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Gruszki pieczone w miodzie
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
5 Review(s) Based on