Ten deser był dopełnieniem romantycznej kolacji, podany z dodatkiem czerwonego wina które zostało użyte przy jego wykonaniu, smakował wyśmienicie.
Przygotowanie: ok 60 minut
Składniki:
– 2 twarde gruszki dość twarde (obrane i przekrojone wzdłuż, ale zachowajcie ogonek do ozdoby)
– 1 i 1/4 szklanki półwytrawnego dobrego wina (najlepiej wybrać ulubione wino, a i potrawa wtedy na tym zyska)
– 1/4 szklanki cukru
– 2,5 cm pasek skórki z cytryny
– 2,5 cm laski wanilii
– 3/4 szklanki świeżych malin
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki wsadzić do dość szerokiego garnuszka, tak aby wszystkie położyły się na dnie. Dodać 3/4 szklanki wody oraz wino. Dodać cukier, skórkę z cytryny oraz wanilię. W blenderze zmiksować pół szklanki malin na pure. Przetrzeć pure przez sito i dodać do gruszek.
Gruszki doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć temperaturę i delikatnie gotować 30-40 min. Można je obciążyć np talerzem z góry. Gotować aż cienki nóż łatwo wejdzie w najgrubszą część gruszki.
Ostudzić gruszki. Owoce wyjąć i połoćyć do miseczek lub talerzy trochę głębszych. Z sosu wyjąć skórkę z cytryny i wanilię, gotować aż sos zgęstnieje (połowa odparuje). Polać gruszki, dodać pozostałe mailiny (jeśli jakieś zostały 🙂 ). Podawać.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
2 comments
super, wykorzystam
To musi być bardzo dobre 🙂